Nu se scumpesc gazele la iarnă!

0
180

Creșterea prețului gazului marfă nu va fi resimțită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze, susțin reprezentanții Asociației Energia Inteligentă. În plus, nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor.

Prețul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă, se arată într-un comunicat al Asociației Energia Inteligentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul prețului pe care acesta o să-l plătească. Prețul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019 / 2020“, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației.

Cu o prognoză meteorologică de iarnă ușoară, dar cu episoade de frig și viscol, țara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie și noiembrie 2020, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil va duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie și februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 mil mc/zi. Acest lucru va permite, teoretic, acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă.

În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutive al acestora nu va depăși șapte zile), România va avea nevoie de 5-15 mil mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziționate din import, având în vedere prețul comparativ al gazelor din import cu prețul din România, dar și importantele modificări în infrastructura românească, care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, București – Ploiești, ca urmare a stațiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport și a construcției BRUA. Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit din cauza configurației actuale a sistemului de transport.

Evoluția prețului marfă a gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare, putând atinge un preț maxim de 81,65 lei/MWh, în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia, însă, în calcul scenariul întreruperii activităților economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARC-COV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil, în opinia mea) de oprire a activităților datorită Crizei Valului II COVID, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie și va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare prețului la gaze marfă“, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Studiul privind evoluția prețului la gaze naturale pentru iarna 2020 / 2021 .poate fi regasit integral aici: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=3682&lang=ro.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.