Cazurile de gripă sunt în creștere la Constanța, după cum a precizat, pentru FocusPress, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Potrivit Ministerului Sănătății, gripa se transmite foarte ușor, prin picăturile de salivă infectate și se eliberează prin tuse, strănut, vorbit, râs. De asemenea, se transmite și prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate. Menționăm ș faptul că Ministerul Sănătății a introdus starea de alertă epidemiologică.
Potrivit medicului Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, la nivelul unității medicale au fost înregistrate 200 de cazuri de gripă săptămâna trecută, comparativ cu 98 de cazuri înregistrate cu o săptămână înainte.
”În perioada 1 – 26 ianuarie, au fost înregistrate 251de cazuri de gripă B și 169 cazuri gripa A”, a mai spus, pentru Focus Press, dr. Claudia Cambrea.
Alertă epidemiologică
”Având în vedere evoluția rapid crescătoare a infecțiilor gripale din ultimele 3 săptămâni, asemănătoare cu cea din sezonul precedent, se introduce starea de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei”, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.
Gripa se transmite foarte ușor
Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, gripa se transmite foarte ușor, prin picăturile de salivă infectate și se eliberează prin tuse, strănut, vorbit, râs. De asemenea, se transmite și prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate.
De menționat este și faptul că gripa are diferite grade de severitate, de la forme ușoare, la forme severe, cu complicații în special la pacienții cu factori de risc.
Evaluarea medicului este foarte importantă, încă de la primele simptome ale bolii.
Semne de alarmă:
- Dificultate la respitație
- Respirație rapidă, șuierătoare
- Persistența febrei mai mult de 5 zile sau reapariția febrei și tusei de intensitate mai mare după o perioadă inițială de evoluție favorabilă
- Convulsii febrile
- Vărsături repetate, scaune diareice
- Dureri musculare mari
- Dificultăți în administrarea medicației
Prevenirea gripei
– Respectarea cu strictețe a măsurilor igienico-sanitare;
– Purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;
– Evitarea spațiilor aglomerate;
– În cazul copiilor se recomandă izolarea și este important să nu meargă în comunități (grădiniță, școală, after school) pentru că pot răspândi foarte ușor infecția;
– Evitarea contactului cu persoanele simptomatice;
– Aerisirea încăperilor, sălilor de clasă sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18°C – 20°C.
Liliana BELCIUG
Sa NU ocoliti toaletele publice (smart)din cabine telefonice care impanzesc orasul ! Au rolul lor de vectori in raspandirea tuturor bolilor transmisibile …Oare cine este interesat de afectarea sanatatii publice ? Sa fie numit Ministru al sanatatii