O asociație de proprietari din Constanța este obligată, prin hotărâre judecătorească, să-și desființeze o construcție ridicată în urmă cu câțiva ani, aceasta fiind o extindere a parterului blocului. Asociația a fost amendată de Primărie și i s-a dat termen să desființeze lucrările sau să obțină autorizație, ceea ce nu s-a întâmplat. Cazul a ajuns în instanță, unde Primăria a cerut permisiunea să poată demola construcția.
Potrivit acțiunii în instanță, înregistrată la Judecătoria Constanța în decembrie 2022, reprezentanții Primăriei arată că, în urma controlului efectuat în data de 28.05.2020, la imobilul situat pe Bulevardul Aurel Vlaicu nr. 13, bl. C4, scara E, s-a constatat că Asociația de proprietari nr. 681 a executat, fără a deține autorizație de construire, lucrări de construcții constând în „realizare structură lemnoasă pe o suprafaţă aproximativă de 18 x 7,4 mp, cu înălţime aproximativă de 2,8 m, peste terasa existentă a unor apartamente din blocul respectiv, cu închideri perimetrale din lemn căptuşit cu tablă zincată, acoperiş tip şarpantă prevăzut cu patru lucarne şi învelitoare din plăci azbociment“.
În urma unui control al Poliției Locale, din luna mai 2020, asociația a fost sancționată contravențional cu amendă, iar prin același proces-verbal s-au dispus oprirea executării lucrărilor de construcții, obținerea autorizației de construire pentru lucrările nelegal executate, în termen de 90 de zile de la comunicarea procesului-verbal, în caz contrar, desființarea lucrărilor nelegal realizate şi aducerea imobilului în starea inițială, în termen de 30 de zile de la data expirării termenului anterior.
În luna iulie a anului următor, 2021, polițiștii locali au făcut un nou control, pentru a verifica dacă au fost duse la îndeplinire obligațiile dispuse. Au constatat că Asociația de proprietari nr. 681 nu s-a conformat, în sensul că nu a obținut autorizație, dar nici nu a demolat lucrările ilegale.
Astfel, ca urmare a acestui fapt, cazul a ajuns în instanță, unde autoritatea locală a cerut să fie autorizată să intervină pentru aducerea imobilului la starea inițială.
În acest context, i s-a pus în vedere contravenientei că, în cazul nerespectării termenelor-limită stabilite, măsurile dispuse de instanţă se vor duce la îndeplinire prin grija primarului, cu sprijinul organelor de Poliţie, cheltuielile urmând să fie suportate de către persoanele vinovate.
Așa se face că, în primăvara anului curent, instanța a admis acțiunea și l-a desemnat pe primarul Constanței să supervizeze aducerea la îndeplinire a desființării lucrărilor:
„Admite cererea de chemare în judecată formulată. Dispune obligarea pârâtului să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în …, menţionate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravențiilor, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Dispune autorizarea reclamantului să desființeze lucrările de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în …, în caz de neexecutare a obligației în termenul acordat, pe cheltuiala pârâtului.
Dispune obligarea pârâtului să plătească reclamantului suma de 1.820 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxa judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței“, potrivit hotărârii instanței.
Aceasta nu este definitivă și a fost atacată cu apel, la Tribunal, termenul fixat pentru judecarea acestuia fiind pe 3 decembrie.
Daniel ALBU
Dar ” viteaza” politie locala….de ce are ochi doar oamenii de rand?…ani de a randul s a construit ilegal in Mamaia…blocuri fara autorizatie…pe spatii verzi ..iar aceasta politie care de fapt apara interesele primariei ..se face ca nu vede…rusinica!