O contabilă din Primăria Corbi, reținută de DNA pentru peste 800 de plăți ilegale

0
234
FOTO: Facebook

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2022, a inculpatei Elena Groșanu.

La data faptelor, aceasta era contabil în cadrul Primăriei Comunei Corbi din județul Argeș și în sarcina sa s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (808 acte materiale),
  • fals intelectual (106 acte materiale),
  • uz de fals (106 acte materiale).

Potrivit procurorilor, există date și probe potrivit cărora, în perioada 20.01.2017 – 12.04.2022, inculpata Groșanu Elena, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi întocmit, ar fi semnat și, ulterior, ar fi prezentat la Trezoreria Municipiului Curtea de Argeș un număr de 808 ordine de plată, prin care s-ar fi efectuat în mod nelegal plata sumelor de:

  • 1.515.683,85 lei, către o societate comercială administrată de fiica sa, fără să fi existat în realitate o contraprestație efectivă. Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpata ar fi completat, în fals, un număr de 106 ordine de plată potrivit cărora între Primăria Corbi și societatea respectivă ar fi existat relații de natură contractuală.
  • 386.102 lei, către șase instituții nebancare (CAR), reprezentând contravaloarea ratelor corespunzătoare împrumuturilor contractate de inculpată și rude ale acesteia.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi creat instituției publice unde își desfășura activitatea un prejudiciu de 1.901.785 de lei, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite de către alte persoane.

Inculpatei Elena Groșanu i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Miercuri, 23 noiembrie 2022, inculpata a fost prezentată Tribunalului Argeș, care a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.