O corabie dispărută acum 500 de ani a apărută în deșert

0
2855
sursa foto: gandul.ro

O corabie care a dispărut acum 500 de ani a fost descoperită într-un deșert din sud-vestul Africii. La bordul navei se găsea o cantitate impresionantă de aur.

Cu numele Bom Jesus (Bunul Iisus), corabia portugheză a plecat din Lisabona pe 7 martie 1533. După o perioadă, vasul a dispărut și nu s-a mai știut nimic de el. În 2008, însă, rămășițele Bom Jesus au fost găsite în Namibia în timpul unor operațiuni miniere.

Corabia se îndrepta spre India când a fost surprinsă de o furtună violentă. La bord avea peste 40 de tone de încărcătură: lingouri de cupru, fildeș, boluri din bronz, plumb și peste 2.000 de monede din aur și argint. Arheologii cred că vasul s-a apropiat de țărm, a lovit o stâncă aflată pe fundul mării și s-a scufundat. Când apa s-a retras din zonă, corabia a fost descoperită.

În navă au fost găsite foarte puține rămășițe umane, ceea ce înseamnă că majoritatea marinarilor au supraviețuit sau au pierit în mare. Caraca Bom Jesus este cea mai veche și valoroasă epavă care a fost descoperită pe coasta vestică a Africii Subsahariane, scrie gandul.ro

O caracă este o navă de mari dimensiuni, cu bord înalt, folosită în secolele XII – XVI pentru transportul de încărcături grele. A fost cea mai mare navă, ca dimensiuni, din epoca sa, potrivit Wikipedia.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.