O femeie care a ocupat funcția de căpitan pe una din navele GSP a chemat compania în judecată, pentru recuperarea unor salarii restante. Așa cum am mai arătat, cazuri similare sunt cu zecile, iar grupul de firme controlat de milionarul Gabriel Comănescu apare tot mai des pe portalul instanțelor de judecată, având calitate de pârât.
Dacă în majoritatea cazurilor ne-am obișnuit să vedem nume de bărbați, foști angajați, în proces cu GSP Offshore sau cu Navymar Shipping Company Limited (cea din urmă fiind tot parte din grupul de firme, dar care se ocupă de recrutare personal – n.r.), iată că de această dată vorbim despre o femeie căpitan de navă.
Alina O. s-a adresat instanțelor printr-o acțiune prin care a cerut calcularea și plata drepturilor salariale, înregistrată în decembrie 2022. Ea a solicitat, în contradictoriu cu pârâtele Navymar Shipping Company Limited și GSP Offshore SRL, obligarea acestora, în solidar, la plata drepturilor bănești constând în salarii restante, aferente perioadei octombrie – noiembrie 2022, în cuantum total de 8.925 de dolari sau echivalentul în lei, plus dobânzile legale calculate până la plata efectivă și integrală a debitelor, precum și actualizarea sumelor cu indicele de inflație până la data plății efective. Totodată, femeia a solicitat și obligarea celor două firme la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea cauze.
În fapt, a susținut că și-a desfășurat activitatea pe nava Sea Ranger – al cărei administrator armator este GSP Offshore SRL –, fiind angajată a societății, în acest sens fiind încheiate cu reprezentanta acesteia contractele de îmbarcare din 10.10.2022 și din 1.11.2022. A precizat că drepturile bănești neonorate sunt aferente lunilor octombrie și noiembrie 2022.
A mai menționat că a fost angajată în funcția de ofițer-șef (căpitan al navei), desfășurându-și activitatea la bordul navei Sea Ranger, aflată în raza Portului Constanța, în schimbul unei remunerații stabilite prin scrisoarea de îmbarcare, anexă a contractului.
Femeia a arătat că cele două firme nu și-au îndeplinit, până în prezent, obligațiile ce reies din contract, respectiv nu au achitat indemnizațiile cuvenite. Potrivit cererii de chemare în judecată și înscrisurilor depuse la dosar, remunerația cuvenită pentru activitatea prestată în lunile octombrie și noiembrie 2022 este în cuantum total de 8.925 de dolari americani (octombrie – 5.425 de dolari și noiembrie – 3.500 de dolari). Prin urmare, instanța a hotărât că se impune obligarea pârâtei la plata către reclamantă sumei de 8.925 de dolari americani sau echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plății.
Tribunalul Constanța a stabilit că societatea GSP Offshore nu are calitate procesuală pasivă, în schimb judecătorul a admis acțiunea împotriva societății Navymar Shipping Company Limited, în sentința pronunțată anul trecut.
„(…) Admite acțiunea formulată de reclamanta … în contradictoriu cu pârâta Navymar Shipping Company Limited. Obligă pârâta SC Navymar Shipping Company Limited să achite reclamantei suma de 8925,00 USD, în echivalent lei la cursul BNR din ziua plății, reprezentând drepturi salariale restante aferente lunilor octombrie și noiembrie 2023, sumă ce se va actualiza cu indicele de inflație la data plății efective și la care se va adăuga dobânda legală penalizatoare calculată de la data scadenței drepturilor salariale neîncasate și până la plata efectivă a acestora. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 2380 lei cu titlu de cheltuieli judiciare (onorariu avocat). Executorie. Cu drept de apel, ce se depune la Tribunalul Constanța, în termen de 10 de zile de la comunicare“, se arată în hotărârea instanței.
Caracterul executoriu al acesteia arată că debitul a fost deja achitat, chiar dacă, ulterior, sentința a fost atacată cu apel.
Apelul a fost înregistrat la instanța superioară și a avut termen marți, 25 martie, când cauza a fost amânată pentru luna iunie.
Daniel ALBU
Mafia di. Judecătoria Constanța unde al al acoperă pe. Securistul de comanescu. Eu am pierdut bani și nu iam recuperat deloc