O firmă trimisă în judecată pentru fapte de corupție, condusă de patronul echipei FC Botoșani, a obținut un alt contract pentru reabilitarea rețelelor de termoficare din Constanța

0
2337
Valeriu Iftimie - dreapta, sus

Achiziția inițiată de Primăria Constanța, a contractului de execuție a lucrărilor, inclusiv a serviciului de proiectare (PAC, PT, DDE, asistență tehnică) pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea rețelelor de termoficare din municipiul Constanța – Etapa III”, în valoare de 45.587.000 lei, fără TVA, adică 54.248.530 de lei, cu TVA (11.001.467,67 de euro) a fost atribuită. Ofertantul câștigător, conform platformei de achiziții publice, este Elsaco Electronic SRL, o firmă din Botoșani, administrată de patronul echipei de fotbal FC Botoșani, care a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Botoșani pe 10 ianuarie 2018, iar pe 15 noiembrie 2022, judecătorii au amânat cauza pentru ca inculpații să ia cunoștință de conținutul memoriilor depuse la dosar în vederea audierii lor la termenul următor, adică pe 19 ianuarie 2023.

La sfârșitul anului 2017, Elsaco Electronic SRL a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care mai apare și firma SC Modern Calor SA, societatea de termoficare a municipiului Botoșani. Pe 11 ianuarie 2018, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților din acest dosar. Anghelache Aurelia și Butnaru Ovidiu, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, potrivit comunicatului DNA.

În speță, Modern Calofor SA ar fi plătit către Elsaco Electronic SRL trei facturi de peste 1,1 milion de lei, iar firma administrată de Valeriu Iftimie nu ar fi prestat serviciile aferente, conform comunicatului DNA.

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit și inculpații Ursache Claudiu-Mihai (șef serviciu financiar contabil în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani, la data faptei) care a acordat viza de control financiar preventiv și Puflea Cristian (șef atelier exploatare furnizare dispecerat, în cadrul SC Modern Calor SA Botoșani, la data faptei), care a confirmat realitatea serviciilor prestate. Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în sumă de 3.295.259 lei, sumă cu care SC Modern Calor SA Botoșani, s-a constituit parte civilă în cauză, potrivit comunicatului DNA.

Elsaco Electronic SRL este o firmă înființată în anul 1994, cu sediul în Botoșani. Administratori sunt Valeriu Iftimie și Ovidiu Jitaru. Asociați sunt Valeriu Iftimie (40%) Ovidiu Jitaru (20%), Petru Parfenov (20%) și Doru Popa (20%). În anul 2021, firma din Botoșani a avut o cifră de afaceri de 187.137.414 de lei, un profit net de 8.444.412 de lei și 225 de angajați. Elsaco Electronic SRL se ocupă cu „lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide”, potrivit datelor publicate de listafirme.ro.

Ce prevede contractul actual:

„Scopul lucrărilor îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice primare și secundare, conform cerințelor din caietul de sarcini nr.

146681/14.07.2022”, se arată în descrierea acordului contractual.

Potrivit documentului, se vor redimensiona conductele și vor fi înlocuite cele care nu mai sunt necesare.

„Reabilitarea va fi realizată prin folosire de tehnologii noi, care să conducă la creșterea eficienței energetice, în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi și calitativi solicitați la consumatori și cu un impact minim asupra mediului, prin reducerea cantității de poluanți. În cadrul reabilitării se redimensionează conductele și se renunță la anumite conducte care nu mai sunt necesare”, conform achiziției.

Obiectul contractului este reprezentat de: – Întocmirea documentațiilor de proiectare pentru fazele: • Obținerea tuturor avizelor/acordurilor și autorizațiilor necesare de la toate autoritățile naționale a căror legislație impune acest lucru și pentru toate fazele de derulare a contractului; • DTAC; • Proiectul Tehnic de execuție; • Detalii de execuție; • Documentație pentru obținerea autorizației de funcționare ISCIR (acolo unde este cazul); • Plan de securitate și sănătate pe șantier; • Documentație As-Built (incluzând și cărțile conductelor); • Obținerea aprobării programelor de control și verificare care conțin și fazele determinante ale lucrărilor, de către Inspectoratul de Stat în Construcții (după caz); – Asistență tehnică din partea proiectantului; – Achiziția de materiale; – Execuția lucrărilor și punerea în funcțiune a instalațiilor; – Testarea și punerea în funcțiune (PIF), după terminarea lucrărilor de execuție.

Perioada de garanție a lucrării este de cinci ani.

„În timpul acestei perioade, Antreprenorul trebuie în paralel să desfășoare Pro-gramul de Instruire (training) a personalul operatorului. Perioada de garanție a lucrării este de cinci ani de la PIF”, se mai arată în descriere.

Ce prevede etapa a treia:

„În etapa 3 s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. Valoarea proiectului este de aproximativ 52 milioane de lei, dintre care fonduri nerambursabile în valoare de 43 milioane de lei. Această etapă vizează zona centrală a orașului, după cum urmează:

 • Str. Ștefan cel Mare;
 • B-dul Ferdinand;
 • Str. Mircea cel Bătrân (tronsonul cuprins între B-dul Ferdinand și B-dul Mamaia);
 • B-dul Mamaia (tronsonul cuprins între B-dul Tomis și str. Mircea cel Bătrân);
 • Str. Cuza Vodă;
 • Str. Ion Gheorghe Duca (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
 • Str. Atelierelor (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
 • Str. Mihai Viteazul (tronsonul cuprins între str. Traian și str. Griviței);
 • Str. Miron Costin (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
 • Str. Ion Lahovari (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
 • Str. Jupiter (tronsonul cuprins între str. Cuza Vodă și B-dul Ferdinand);
 • Str. Ștefan Mihăileanu (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
 • Str. General Manu (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand);
 • Str. Răscoalei din 1907 (tronsonul cuprins între str. Ștefan cel Mare și B-dul Ferdinand)”, arăta într-o postare primarul Vergil Chițac.

Elsaco Electronic SRL apare, printre firmele câștigătoare, și în cazul contractului privind

„achiziția contractului de execuție lucrări, inclusiv serviciul de proiectare (PAC, PT, DDE, asistență tehnică) pentru obiectivul de investiții <<Reabilitarea rețelelor termice primare / transport a energiei termice din municipiul Constanța – Etapa I>>, alături de Sicor și Fluid Development. Valoarea achiziției este de 103.150.000 de lei, fără TVA.

Petruț IACOB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.