IULIUS, companie care are anunțată o investiție colosală în Constanța, în următorii ani, de 800 de milioane de euro, se dovedește a fi unul dintre cei mai activi investitori din piața autohtonă. De curând, dezvoltatorul a anunțat conceptul proiectului de reconversie și regenerare urbană propus care se va numi RIVUS și va beneficia de o investiție estimată la peste jumătate de miliard de euro. Grupul IULIUS investește în proiecte ample de dezvoltare mixtă în orașe mari din România, în care transformă spații industriale sau zone nedezvoltate pentru a le reintroduce în comunitate, așa cum cum plănuiește și la Constanța, pe un teren al Oil Terminal, ce găzduia în trecut depozite de produse petroliere.
Recent, Planul Urbanistic Zonal propus de IULIUS pentru reconversia fostei platforme industriale Carbochim a fost aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca. Dezvoltatorul a făcut, astfel, un pas major în realizarea proiectului RIVUS, un format mixt cu cea mai mare diversitate funcțională din România de până acum – retail, office, cultură, entertainment, parc –, cu o suprafață închiriabilă totală de 165.000 mp. Investiția, care aparține companiilor IULIUS și Atterbury Europe, va ridica în locul fostei platforme industriale un centru urban multifuncțional, unde vor fi integrate peste 400 de magazine, 30 de restaurante-concept, cafenele și un parc extins de 52.000 de metri pătrați. Vor fi incluse o grădină japoneză pe acoperiș și două clădiri industriale reconvertite în spații culturale și tip office. Pentru acest proiect, cei de la IULIUS au relocat fabrica ce-și desfășura activitatea pe o treime din platforma industrială, iar conceptul este unul verde, sustenabil și susține planurile de dezvoltare ale orașului.
„Propunerea noastră pentru fosta platformă Carbochim are o componentă naturală pronunțată, care constă în amenajarea malurilor râului Someș, întregirea culoarului verde-albastru din zona de nord a orașului și crearea de la zero a unei grădini urbane spectaculoase, care se va întinde pe o treime din suprafața întregului proiect. RIVUS exprimă perfect viziunea noastră și avem convingerea că va deveni, într-un mod natural, nu doar o destinație favorită, ci și un nou reper al Clujului modern, vibrant, sustenabil. Proiectul RIVUS a demarat prin relocarea și retehnologizarea fabricii Carbochim, care acum se află pe o traiectorie nouă, cu perspective de dezvoltare. În prezent, pregătim terenul pentru noul proiect, prin dezmembrarea fostelor hale, și ne bucurăm că am înaintat în procesul de autorizare“, a spus Sorin Guttman, manager RIVUS.
Conceptul este unul ce introduce premiere în piață, strategia IULIUS în dezvoltarea proiectelor de acest tip fiind aceea de a personaliza mixul în funcție de specificul orașului și așteptările comunității. În centrul urban multifuncțional va fi inclus RIVUS Mall, cu 400 de magazine de branduri reprezentative ale marilor retaileri pe segmente precum home & deco, health & sports, fashion și divertisment, precum și ale producătorilor și antreprenorilor locali. Sunt prevăzute zone dedicate familiilor prin spații de joacă, concepte de divertisment în premieră națională, tehnologii cinematografice și open air cinema, concepte educaționale, facilități sport și wellness, dar și hub medical cu discipline variate. Mai mult, două clădiri din fostul complexul industrial vor fi transformate în spații culturale dedicate artelor performative, RIVUS Live Arts , dar și de birouri, RIVUS Hub.
Proiectul include și ample investiții în infrastructură, prin contract cu Municipalitatea, care implică realizarea unui nou pod rutier peste Someș, două poduri pietonale, soluții de sistematizare a traficului, modernizarea unor străzi din proximitate, precum și amenajarea de infrastructură velo, aliniată la strategia autorităților de mobilitate.
Constanța, următoarea destinație pentru investiții vizată de IULIUS
În 2023, IULIUS a anunțat un parteneriat cu Oil Terminal pentru a dezvolta un proiect mixed-use pe terenul 38 de hectare pe care îl deține, dar nu îl mai utilizează de mai bine de un deceniu compania din Constanța. Investiția ar ajunge la 800 de milioane de euro. Similar proiectului RIVUS, recent aprobat la Cluj, și dezvoltarea din Constanța vizează reconversia unei foste platforme într-un ansamblu urbanistic de amploare. Astfel, orașul va beneficia, printr-un proces de regenerare urbană, de un proiect un mixed-use care să contribuie la calitatea vieții, cu oportunități investiționale, locuri de muncă create și centre de atractivitate socială. Dezvoltatorul a prevăzut un parc cu arbori maturi și cu funcțiuni de relaxare, sport și entertainment în aer liber, dar și o componentă de birouri, astfel încât să se creeze oportunități investiționale, să susțină retenția tinerelor talente locale și dezvoltarea centrului universitar. Va fi și o destinație pentru shopping și recreere, cu noi concepte de retail și entertainment, fresh market cu producători și antreprenori locali, restaurante, bistrouri și cafenele tematice, dar și funcțiuni culturale și de divertisment, care să asigure posibilități de petrecere a timpului liber într-o manieră calitativă tot timpul anului.
V.I.


