O jandarmeriță care ar fi omorât un bărbat cu spray interzis, trimisă în judecată

0
497
Jandarmeriță trimisă în judecată - foto:: captură youtube

Este vorba despre un incident din vara anului trecut, din Vatra Dornei, județul Suceava, când, în urma unei intervenții, o jandarmeriță a pulverizat spray iritant-lacrimogen către un bărbat care s-a opus încătușării și care ulterior a decedat. În urma anchetei desfășurată de procurorii militari, din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, jandarmerița a fost trimisă în judecată.

Femeia este acuzată de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase şi purtare abuzivă.

Iată comunicatul procurorilor militari:

Din probele administrate a rezultat că în data de 19.07.2019, în jurul orelor 18.00-18.30, sg. maj. F. A. M. din cadrul Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza mun. Vatra Dornei, cu ocazia asigurării măsurilor de ordine şi siguranţă publică la un festival organizat în parcul mun. Vatra Dornei, a participat la o acţiune de legitimare şi imobilizare a persoanei vătămate C. I., în urma unei sesizări din partea unei persoane, care reclama o faptă de natură sexuală comisă de C. 1. faţă de o minoră de 13 ani. Cu această ocazie inc. sg. maj. F. A. M. a folosit la activitatea de imobilizare, în mod nelegal, un spray iritant lacrimogen personal şi neautorizat în acest sens în activitatea organelor jandarmeriei, dispozitiv care nu se afla în dotarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, pulverizând astfel spre faţa victimei C. I. un jet de spray iritant lacrimogen din apropiere, pulverizarea efectuându-se prin încălcarea prevederilor Legii 550/2004 şi a HG 991/2005, iar folosirea, chiar şi a acestui dispozitiv neautorizat, nu s-a efectuat în mod gradual şi proporţional, depăşindu-se astfel nevoile reale pentru imobilizarea victimei C. I”, spun procurorii.

De precizat că întreaga scenă descrisă a avut loc în cadrul unui festival de muzică populară, când tatăl unei fetițe de 13 ani a anunțat autoritățile că bărbatul respectiv, în vârstă de 50 de ani, ar fi făcut gesturi obscene și ar fi pipăit-o pe minoră. Oamenii legii au încercat să-l îndepărteze din zonă, bărbatul s-a opus, a devenit recalcitrant, moment în care s-a încercat încătușarea lui. În acel moment, jandarmerița a făcut uz de sprayul lacrimogen, fapt care i-a fost fatal agresorului. Bărbatul și-a pierdut cunoștința, motiv pentru care a fost transportat la spital, unde a decedat din cauza insuficienței cardio-respiratorie acută.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.