O nouă minivacanță pentru români

0
409

Se apropie sfârșitul anului. Românii mai au parte de cel puțin o minivacanță în cele peste 30 de zile rămase până la trecerea dintre ani.

La sfârșitul lunii noiembrie urmează o vacanță de 5 zile, începând de miercuri – 30 noiembrie până duminică, 4 decembrie.

Minivacanța vine după ce Guvernul a decis să fie liberă și ziua de vineri, 2 decembrie, fiindcă pică între zilele de sărbători legale și weekend. Executivul a decis încă din 19 ianuarie 2022 această minivacanță. Ziua de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este sărbătoare legală și zi nelucrătoare, potrivit Codului Muncii.Ca și Ziua Naţională a României – 1 Decembrie. În 2022, cele două zile pică miercuri și joi. S-a decis astfel ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie liberă pentru a face punte între cele două zile libere din 30 noiembrie și 1 Decembrie și weekendul din 3-4 decembrie.

„Ziua de 2 decembrie 2022 fiind stabilită ca zi liberă, instituţiile publice și autoritățiile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru, potrivit planificărilor stabilite. Prestarea muncii conform celor menționate nu conferă acordarea de timp liber corespunzător. În ceea ce privește locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică. De asemenea, pentru funcţionarea justiţiei ca serviciu public, dispozițiile prezentului act normativ nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie 2022 şi nici participanţilor în aceste procese”, se arăta în nota Hotărârii de Guvern.

Câte zile libere au mai rămas

30 noiembrie 2022 – Sfântul Andrei – miercuri, zi liberă, sărbătoare legală

1 decembrie 2022 – Ziua Națională a României – joi, zi liberă, sărbătoare legală

2 decembrie 2022 – zi liberă pentru a face punte între cele două zile libere din 30 noiembrie și 1 Decembrie și weekend 3-4 decembrie.

25 decembrie 2022 – Crăciunul – duminică, zi liberă

26 decembrie 2022 – A doua zi de Crăciun – luni, zi liberă, potrivit realitatea.net.

L.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.