O poștăriță din Constanța a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru delapidare. Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă. Aceasta este acuzată că a cauzat instituției la care era angajată, adică Poșta Română, Sucursala Constanța, un prejudiciu în suma totală de 39.890 lei, reprezentând contravaloarea a unui număr de 27 de mandate de plată diverse drepturi sociale, mandate plată pensie, mandate plată prestații asistență socială, mandate alocații copii, prin faptul că a completat forma de achitare a mandatelor respective, a semnat de primirea sumelor în locul titularilor, banii rezultaţi fiind însuşiți în scop personal.
Ȋn cursul urmăririi penale, Poșta Română – Sucursala Constanţa se constituie parte civilă împotriva numitei Andreea Maria Pătrașcu, cu suma de 32.735,49 lei, debit principal, la care se adaugă penalități de 0.05% pe zi, până la recuperarea integrală a pagubei.
Prin încheierea din data de 8.10.2024, definitivă prin necontestare, s-a constatat legalitatea sesizării instanței, a actelor de urmărire penală și a probelor administrate și s-a dispus începerea judecății.
La termenul de judecată din data de 25.11.2024, instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice în sensul clarificării și reținerii infracțiunii de uz de fals prevăzută de art. 323, cod penal, teza I, având în vedere conținutul faptei cercetate. La acelaşi termen de judecată, cu părțile legal citate, inculpata a formulat cerere de recunoaștere a învinuirii, ce i-a fost admisă, astfel că, în privința acesteia, cercetarea judecătorească s-a desfășurat în procedură simplificată, fiind încuviințată și proba cu înscrisuri în circumstanțiere pentru aceasta.
Analizând actele și lucrările dosarului, instanța a reținut că, la data de 23.11.2023, IPJ Constanţa a fost sesizat cu plângerea penală depusă de reprezentanții Oficiului Poștal, din care reiese că în perioada 2-13.10.2023, inculpata, angajată în funcţia de factor poştal distribuitor a cauzat instituției la care era angajată un prejudiciu în suma totală de 39.890 lei, reprezentând contravaloarea a unui număr de 27 mandate de plată diverse drepturi sociale (mandate plată pensie, mandate plată prestații asistență socială, mandate alocații copii), prin faptul că a completat forma de achitare a mandatelor respective, a semnat de primirea sumelor în locul titularilor, banii rezultaţi fiind însuşiți în scop personal.
În cursul procesului, inculpata a recunoscut faptele.
”Așa cum am declarat în nota explicativă din 4.03.2024, am încasat eu banii beneficiarilor, iar pentru a dovedi că aceștia au încasat sumele aferente, am completat de mână pe cuponul care rămânea la poștă, data achitării, suma achitată, în cifre și litere, precum și o semnătură a beneficiarului, care o făceam eu în locul acestora”, potrivit declarațiilor date în instanță.
Pe 8 august 2024 a fost trimisă în judecată, la Judecătoria Constanța, iar pe 21.03.2025 a fost condamnată.
Decizia nu este definitivă.
Liliana BELCIUG