OAR are proiectul de reabilitare a Vilei Elena din Constanța, dar este nevoie de elaborarea unui PUZ

0
575

Orașul Constanța se poate lăuda cu multe clădiri superbe din punct de vedere arhitectural, chiar dacă unele dintre acestea nu sunt monumente istorice. Din nefericire, însă, multe se destramă sub ochii constănțenilor.

Există și imobile monument istoric care au primit șansa să renască și să fie puse, din nou, în valoare. Aici punem enumera, pe degete, simbolul urbei, maiestosul Cazino de pe faleză, Hotelul Intim Casa Embiricos etc. O altă clădire ce va fi reabilitată, sperăm cât mai curând, este Vila Elena.

Imobilul istoric este situat pe Bulevardul Ferdinand, la numărul 75, și va fi restaurat și transformat în sediul Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Dobrogea, în a cărei administrare se află. OAR promite încă din anul 2013 că va reabilita și moderniza clădirea.

Potrivit reprezentanților OAR, proiectul este elaborat, iar în luna ianuarie a.c. aceștia au declarant, pentru Focus Press, că dispun de suma necesară pentru începerea lucrărilor. În plus, se poartă discuții cu sponsorii, pentru ca investiția să fie finalizată fără probleme.

Arhitectul Radu Cornescu a declarat că deși proiectul este gata, este nevoie de elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, pentru a schimba destinația imobilul.

„Legat de Vila Elena, noi avem proiectul, este făcut și este în curs de elaborare și un Plan Urbanistic Zonal. Acesta poate să dureze ceva, pentru că Vila Elena era cu destinație de locuință, iar ca să schimbi de la locuință la altceva, chiar dacă este în domeniul culturii sau arhitecturii, trebuie să mergi printr-un Plan Urbanistic Zonal. Deci, după ce se rezolvă cu acest PUZ și se iau toate avizele, o sa ne întâlnim acolo, pentru că acolo va fi sediul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Dobrogea”, a declarat arhitectul Radu Cornescu pentru Focus Press.

Precizăm că, în anul 2019, Municipalitatea a emis Autorizația de construire numărul 906/11.06.2019 pentru „Executare de lucrări de investiție în primă urgență, sprijiniri ale elementelor structurale și nestructurale avariate, demolări parțiale și consolidări la structura de rezistență, îngrădire teren și organizare de șantier”.

Scurtă istorie a clădirii

Imobilul, construit în anul 1923, l-a avut ca prim proprietar, în perioada interbelică, pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele de Vila Elena. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele Primăriei s-au pierdut, astfel că ele nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului, acesta fiind și cazul Vilei Elena. Cu privire la denumirea vilei, există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu, în 1879, într-o familie înstărită cu origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adica “Vilă Grecescă”), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație.

Cu privire la imobil, corpul din față, cu o faţadă frumoasă placată cu piatră, îl putem cataloga ca având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit, în timp, modificări. Ȋn anul 1942, Tache Manicatide a vândut vila familiei Şteflea, care a locuit aici doar opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.