OFICIAL! Se fac disponibilizări la Șantierul DAMEN Mangalia!

0
344
Șantierul Naval Damen Mangalia. FOTO Cătălin SCHIPOR

Vineri, 23 iulie, a avut loc Adunarea Generală a Acționarilor de la Damen Mangalia și a fost validată restructurarea activității șantierului. Angajații disponibilizați vor primi până la 9 salarii compensatorii, în funcție de vechimea lor în companie.

228 de posturi vor fi restructurate, anunță reprezentanții șantierului.

“Reorganizarea activității este consecința directă a faptului că Damen trebuie să se adapteze la situația economică din sectoarele maritime mondiale. Din cauza scăderii cererii din sectoarele offshore și a concurenței crescute a șantierelor navale care sunt susținute de stat în Asia, activitățile de construcție și reparație navală au scăzut dramatic în 2020. Acest efect a fost exacerbat de impactul pandemiei Covid-19. Ca atare, noile comenzi de construcții navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni valorici: 40% în scădere).

Ca răspuns la această situație, Damen a fost nevoită să anunțe această reorganizare la 6 iulie 2020, care, din păcate, a implicat pierderea a 642 de locuri de muncă în Galați și 228 de locuri de muncă în Mangalia. Tot în Olanda, câteva sute de locuri de muncă au fost declarate redundante. Aceste reorganizări au fost deja implementate în Galați și Olanda.

În consultare cu sindicatele și autoritățile, va fi elaborat un plan social care respectă în totalitate prevederile contractului colectiv de muncă. Angajații afectați de restructurare vor primi până la nouă (9) salarii compensatorii“, se arată într-un comunicat al DAMEN.

”Reorganizarea este necesară și va permite șantierului posibilitatea de redresare și adaptare la situația actuală, astfel încât celelalte sute de locuri de muncă să nu fie afectate. Damen este o afacere de familie ce are o viziune pe termen lung. Construcția navală românească joacă un rol esențial în activitatea grupului Damen, iar șantierele Damen Mangalia și Damen Galați au o importanță vitală. Acest lucru este subliniat de numeroasele investiții pe care le-am făcut în ambele șantiere”, a declarat Chris Groninger, director general al Șantierului Naval Damen Mangalia, potrivit aceluiași comunicat.

Reamintim că, în luna septembrie a anului trecut, ministrul Economiei contrazicea informațiile de la acea dată, privind iminentele disponibilizări. El declara, pentru Focus Press, că a discutat cu cei de la DAMEN și nu vor exista concedieri:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.