OMS ar putea institui stare de alertă la nivel internațional, din cauza variolei maimuței

0
218
sursa foto: sfatulmedicului.ro

Organizaţia Mondială a Sănătăţii îşi convoacă joi Comitetul de experţi pentru variola maimuţei pentru a determina dacă actuala creştere a cazurilor constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă, potrivit AFP.

Acest Comitet de Urgenţă va fi responsabil de evaluarea indicatorilor epidemiologici, în timp ce situaţia s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni, cu peste 14.500 de cazuri înregistrate în 70 de ţări, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), informează stiripesurse.ro

„Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă miercuri.

Detectată la începutul lunii mai, creşterea neobişnuită a cazurilor de variolă a maimuţei în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul. Depistată pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoasă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

În majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a anunţat marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.