Operatorii din turism nemultumiți de restricțiile impuse turiștilor moldoveni

0
57
Sursa foto: Affidea.ro

Noile măsuri privind accesul în România, luate în discuție acum pentru a limita răspândirea Omicron, afectează circulația câtre România a mii de turiști moldoveni, care au deja rezervări pentru vacanțe în România, pentru perioade cuprinse, în marea majoritate, între 3 și 12 ianuarie, pentru petrecerea Sărbătorilor pe rit vechi.

Astfel, conform propunerilor ce se iau în calcul spre adoptare în curând, românii și cetățenii europeni care vin din țări din afara UE trebuie să aibă un test negativ PCR pentru COVID-19, făcut cu 48 de ore înainte, spre deosebire de cei care sosesc din țări ale U.E. caz în care testul PCR poate fi facut cu cel mult 72 de ore inainte. Măsura ar urma să fie valabilă și pentru cei vaccinați.

Corina Martin, președinte de onoare RESTO Constanța : „În cazul turiștilor moldoveni care au achiziționat deja vacanțe în România și care dețin vouchere de cazare de la agențiile de turism moldovene sau românești, vorbim de un procent de aproape 100% turiști vaccinați, pentru că acestea au fost condițiile inscrierii în vacanțele pentru România, așa cum erau anunțate restricțiile cu 1-2 luni înainte, când a început de fapt munca agențiilor de turism de concepere a pachetelor turistice, de promovare și de vânzare a lor.
Reducerea la maxim 48 de ore a termenului în care poate fi efectuat testul PCR, pentru turiști vaccinați și copii de peste 12 ani ai acestora, care de asemenea trebuie supuși testului PCR – consider că trebuiesc reanalizate și reconfigurate, și facem această solicitare în special pentru cei care pot dovedi voucherul de cazare în România, ca turiști, sau dovada participării într-o excursie de grup organizată.

De asemenea solicităm să fie restabilite criteriile de intrare în România pentru cetățenii care au schema completă de vaccinare, întrucât impunerea de restricții suplimentare pentru aceștia este un factor ce demotivează și poate întârzia sau chiar anula decizia de a se vaccina pentru persoanele care încă nu au făcut-o.

În plus, solicită, autorităților să fie de acord cu înființarea de puncte de testare în frontieră, pe fluxul de intrare în țară, în așa fel încât călătorii să nu mai fie obligați să facă testul în străinătate, ci la intrarea în România. ESENȚIAL – solicităm să fie modificată reglementarea privind programul restaurantelor în perioada sărbătorilor pentru ca românii să poată sărbători revelionul la ora 24.00, atunci când vine Anul Nou și nu la ora 21.00!.

Denis Iurcu, turoperator DARTUR PRIM SRL Chișinău : „Noile măsuri de acces în România, pe care autoritățile vor să le adopte penru a preîntâmpina noua tulpină a virusului Omicron pot prejudicia esențial fluxul de turiști din Republica Moldova și de aceea vor dăuna turoperatorilor care promovează această destinație. Pe parcursul lunii noiembrie, la agentia noastra deja am avut rezevări din partea a sute de turiști, aproximativ 200 rezervari pentru perioada de 3 – 12 ianuarie 2022, pentru petrecerea Sărbătorilor pe rit vechi la munte.
În acest context solicităm respectuos reevaluarea condițiilor înaintate cetățenilor care vor să vină în România pentru a nu avea diferență dintre cetățenii UE și cei din Republica Moldova în partea ce ține de diferența de ore pentru testare 72 și respectiv 48.
Totodată, rugăm a se examina acest subiect aparte ținînd cont de rezultatele avute în anii precedenți, fără a întroduce cerințe care ar fi mai nefavorabile decât cele înaintate altor cetățeni.
Ne străduim să asigurăm securitate maximă și rezervări au avut în exclusivitate cei vaccinați.
Domeniul turismului a fost cel mai grav afectat și orice decizie urmează a lua în considerație și acest aspect.
Astfel, propunem ca pentru cei vaccinați cu vaccin recunoscut în UE – să fie exclus suplimentar și testul PCR

A.M

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.