Orban: Aplicaţia care va permite operaţionalizarea programului IMM Invest va începe să funcţioneze marţi

0
389

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că aplicaţia care va permite operaţionalizarea programului IMM Invest va începe să funcţioneze marţi şi şi-a exprimat încrederea că ea a fost supusă verificărilor, astfel încât să nu mai fie vulnerabilă la atacuri cibernetice.

“Mâine va fi lansată aplicaţia care permite operaţionalizarea programului IMM Invest. Este vorba de credite acordate întreprinderilor mici şi mijlocii, prin intermediul băncilor. (…) Eu am încredere că aplicaţia a fost supusă la toate verificările necesare, astfel încât să nu mai fie vulnerabilă la eventuale atacuri cibernetice. Eu am încredere că va funcţiona”, a declarat Ludovic Orban, la Digi 24.

Acesta a subliniat că nu trebuie să existe o presiune de la primul moment al lansării, pentru că nu se va aplica principiul “primul venit, primul servit”.

“Nu trebuie să fie o presiune de la primul moment al lansării platformei, pentru că nu se merge pe principiul ‘primul venit, primul servit’. Aici vor beneficia foarte multe companii care vor aplica, sigur, dacă respectă condiţiile prevăzute în lege. În mod clar, nu toţi cei care aplică vor beneficia. Vor beneficia cei care respectă condiţiile stabilite în ordonanţa de urgenţă şi normele metodologice de aplicare”, a explicat şeful Guvernului.

Orban a dat asigurări că plata şomajului tehnic se va face până la sfârşitul acestei săptămâni şi că se analizează şi alte instrumente de sprijinire a companiilor.

Premierul a mai spus că Guvernul pregăteşte un plan de relansare economică, ce depinde foarte mult de resursele financiare de care dispune, dând exemplul fondurilor alocate de Uniunea Europeană.

“Până la ora actuală, ce ştim cu siguranţă este faptul că UE ne va deconta o parte din şomajul tehnic pe care l-am acordat pentru angajaţii companiilor afectate. Aici este vorba de aproape 600.000 de cetăţeni români, angajaţi la companiile afectate care au fost incluşi în acest program de acordare a şomajului tehnic. (…) De asemenea, mai dispunem de 350 de milioane de euro, cerţi până acum, care vor fi puşi la dispoziţia României pentru decontarea cheltuielilor efectuate pentru achiziţia de echipamente, materiale, substanţe de către ministere, reţeaua de spitale, autorităţi locale. Din analiza fondurilor, ca urmare a creşterii flexibilităţii între fonduri, care a fost decisă de Comisia Europeană, avem capacitatea de a disponibiliza o sumă importantă pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Este vorba de o sumă de minimum 750 de milioane de euro, care sunt în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020”, a mai precizat premierul.

El a punctat faptul că există o dezbatere la nivel european ce vizează un împrumut pe care ar urma să îl ia Comisia Europeană, pentru finanţarea cheltuielilor statelor cu relansarea economică.

“Aşteptăm o decizie, la ora actuală există o dezbatere la nivel european, privitoare la implicarea Comisiei Europene în finanţarea cheltuielilor statelor de relansare economică, discuţia referindu-se la posibila decizie ca UE să se împrumute, prin Comisia Europeană. De ce e foarte utilă o astfel de măsură la nivel european? Pentru că ratingul de care beneficiază Comisia Europeană permite ca acest credit să se ia cu un cost mai mic decât ar putea să dea alte state care au un rating mai mic. Şi am putea beneficia de aceşti bani, care să fie împrumutaţi de Comisia Europeană şi care să fie acordaţi către fiecare stat, urmând ca statul să ramburseze banii, într-o perioadă de timp, cu un cost mai redus decât costul cu care ne-am putea împrumuta noi”, a spus premierul.

Ludovic Orban a subliniat că se va pune un accent foarte mare pe derularea investiţiilor: “Reprezintă un motor al economiei, pe care vrem să îl turăm cât mai tare”.

El a adăugat că pe lângă investiţiile care sunt în curs de derulare, se accelerează procedura de intrare în execuţie a cât mai multor proiecte de investiţii care sunt finanţate fie de la bugetul de stat, fie din fonduri europene şi se discută cu companiile aflate în portofoliul statului planuri foarte ample de investiţii.

“Obiectivul nostru este să asigurăm o demarare cât mai rapidă şi cât mai susţinută a economiei, după căderea, fără discuţie, care a avut loc mai puţin din motive legate de funcţionarea economiei româneşti, cât din cauza epidemiei şi a conjuncturii internaţionale. (…) Aici trebuie să ne coordonăm la nivel european şi încercăm să susţinem orice măsuri se iau la nivel european, pentru că economia românească este într-o puternică interdependenţă cu economia ţărilor europene”, a afirmat premierul.

Întrebat dacă pensiile vor fi mărite în toamnă, Ludovic Orban a spus că obiectul guvernului este de a creşte pensiile, dar numai în urma unei analize riguroase a contextului economic actual.

“Vom creşte pensiile, acesta este obiectivul nostru. Noi am prevăzut sumele de bani, pe de altă parte, trebuie să facem o analiză foarte riguroasă a contextului economic, a evoluţiei economiei româneşti, a încasărilor bugetare. (…) Obiectul nostru este să creştem pensiile, dar să creştem pensiile astfel încât să poată să fie plătite. Şi nu numai anul acesta, patru luni de zile, ci să poată să fie plătite în toţi anii care vor veni”, a precizat Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.