Orban: „Foarte multe terase, prin tot felul de amenajări, s-au transformat practic în spații închise”

0
536
Terasa Maria din Mamaia - Foto: Facebook/Terasa Maria

Premierul Ludovic Orban a adus precizări cu privire la noile restricții ce vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie a.c., în România, în contextul prevenirii și răspândirii infectării cu virusului Sars-Cov-2, măsuri luate de urgențădin cauza numărului mare de noi cazuri raportate.

Astfel Comitetul pentru Situații de Urgență a decis, prin Hotărârea 52, în urma ședinței de joi seara, 5 noiembrie a.c., faptul că masca este obligatoivitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile, interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00, în plus se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19. (Mai multe detalii AICI)

Demnitarul liberal a oferit o serie de clarificări în ceea ce privește deciziile care vizează terasele.

„Foarte multe terase, prin tot felul de amenajări, practic s-au transformat în spaţii închise. Nu mai există aeraţia din spaţiile libere. Noi nu am interzis terasele, vreau să spun foarte clar, dar să fie terase în care se respectă toate regulile care sunt prevăzute în lege”, a adăugat Ludovic Orban.

Despre situația teraselor a vorbit și secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a făcut vineri mai multe precizări legate de restricțiile ce vor intra în vigoare în România, începând de luni.

„A mai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terase – ați observat poate în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise, deci s-au pus sticlă, diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise. Astfel, definirea clară încât acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din Legea 349 din 2002 – este legea cu produsele de tutun, există acolo o definție foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiție – un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi indiferent dacă sunt permanente sau temporare – deci orice spațiu care astfel de descriere se tratează ca spațiu închis, și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile”.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.