Orban: “Restricțiile se vor ridica treptat”; Spectacolele nu vor avea loc după 15 mai

0
289

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, 27 aprilie a.c., la Digi24, faptul că ridicarea restricțiilor din timpul stării de urgență se va face gradual, iar evenimentele cu un număr mare de participanți cel mai probabil nu vor mai putea avea loc, aici facem referire și la spectacole.
De asemenea, parcurile vor putea fi redeschise, însă aceeași măsură nu va fi aplicată locurilor de joacă pentru copii, unde spațiu este restrâns.
În ceea ce privește restaurantele, prim-ministrul spune că riscul epidemiologic este mare.

“Această ridicare a restricțiilor se va face în etape, gradual. Vom lăsa un timp după ridicarea restricțiilor pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul și abia după ce vom consolida niște ridicări de restricții, vom ridica și alte restricții”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

“Vă dau un exemplu. Nu cred că se poate renunța la restricția legată de spectacole, unde se adună un număr foarte mare de persoane și unde riscul de transmitere a virusului este foarte mare. În general, locurile unde se adună foarte multă lume și stau o perioadă de timp și la o distanță mică se vor relua mai greu. În privința parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut și probabil vor face parte dintre măsurile de relaxare, cu excepția locurilor de joacă pentru copii. La locurile de joacă pentru copii există un risc epidemiologic mai mare și e posibil ca și în cazul în care parcurile se vor deschide, locurile de joacă să rămână în continuare închise”, a mai spus prim-ministrul.

Acesta a mai precizat că atunci când se vor deschide parcurile și se va relua circulația, maxim 3 persoane se vor putea deplasa în grup.

În ceea ce privește hotelurile, premierul a afirmat că, în viziunea sa, ele vor putea funcționa, însă, în privința restaurantelor acesta a spus că riscul epidemiologic este mare.

“E clar că nu poți să porți mască, să asiguri distanța între comeseni, pe de o parte. Pe de altă parte, izolarea între diferitele mese din cauza modului de dispunere a meselor, se știe că transmiterea se face prin particulele le scoatem când vorbim mai tare sau când strănutăm, când tușim. În condițiile în care există aer condiționat, particulele pot să circule la distanțe destul de mari. Fac un apel către oameni să fie la fel de repsonsabili, să nu lase garda jos. Paza bună trece primejdia rea”, a atenționat Orban.

“În ceea ce privește deplasarea în afara localității se vor păstra anumite restricții pe care urmează să le definim în perioada care va urma, dar va exista posibilitatea de deplasare și în afara localităților. Va crește interesul oamenilor de a apela la spații de cazare în hoteluri, pensiuni”, a spus prim-ministrul.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.