Ordinul Arhitecţilor, AMENDAT de Primărie pentru că a lăsat Vila Elena de izbelişte

0
602

Pe bulevardul Ferdinand din Constanța, între blocuri, la numărul 75 zărim o clădire, astăzi o ruină, altădată o clădire simbol a orașului. Este vorba de “Vila Elena”, aflată în administrația Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Dobrogea, care promitea în anul 2013 că va reabilita și moderniza clădirea, redându-i strălucirea de altădată.

Pentru reabilitarea acesteia, OAR a organizat și un concurs, finanțat din bugetul propriu al Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Dobrogea, conform Deciziei Colegiului Director. Scopul concursului a fost idendificarea unei soluții pentru reabilitarea imobilului. Mai exact, un concurs de idei pentru transformarea clădirii în sediul Filialei Teritoriale Dobrogea a Ordinului Arhitecților din România, prin lucrări de consolidare, modernizare și construire, urmând să-i schimbe denumirea în ”Casa Arhitectului”. După terminarea concursului, au fost premiaţi şi câştigătorii, însă reabilitarea clădirii are de aşteptat! Motivul: Lipsa bugetului. OAR doreau să strângă circa 200.000 de euro pentru salvarea imobilului. Timpul s-a scurs, iar clădirea arată din ce în ce mai rău, bucăți din tencuială amenință să cadă, reprezentând un real pericol pentru cei ce tranzitează zona, fiind chiar și un fel de groapă de gunoi.

Istoria clădirii: Imobilul l-a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de “Vila Elena”, și a fost construită în anul 1899. Din cauza celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului , fiind și cazul “Vilei Elena”. Cu privire la imobil, corpul din față, cu o faţadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga ca având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adica “Vilă Grecescă”), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație. Ȋn anul 1942 Tache Manicatide a vândut vila familiei Şteflea, care a locuit aici doar 8 ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat.

După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial şi apoi să-l recupereze integral.

 Ordinul Arhitecților din România – Filiala Dobrogea (cu ajutor material și de la OAR central) a achiziționat acest imobil pe care intenționa să-l redenumească în “Casa Arhitectului”.

Revenind la actualii proprietari ai imobilului, respectiv reprezentanții OAR-filiala Dobrogea, aceștia au lăsat de izbeliște o clădire importantă a municipiului, cu promisiuni deșarte și planuri ce nu le-au dus la bun sfârșit. Mai mult, OAR a fost sancţionat în anul 2019 de municipalitate pe motiv că nu au luat măsurile necesare pentru întreținerea clădirii, conform HCL 184/2013 (privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța).

Loredana MIHAI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.