România intră într-o nouă logică a cheltuielilor publice, care va schimba radical viața românilor. Vorbim, desigur, despre „ordonanța-trenuleț”, care va fi, după toate semnalele, o ordonanță a austerității, care presupune tăieri de cheltuieli publice semnificative. În lipsa acestor măsuri, însă, deficitul bugetar nu va mai putea fi ținut deloc sub control.
Ordonanța cuprinde mai multe măsuri de reducere sau blocare a unor categorii distincte de cheltuieli publice, suspendă angajările la stat și nu se mai dau vouchere de vacanță.
Cu alte cuvinte, angajările în sistemul de stat nu se vor mai face cu ușurință, de vreme ce „ordonanța-trenuleț” prevede că numărul maxim de posturi înființate se stabilește astfel încât să asigure plata integrală cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în buget.
Dacă se depășesc aceste niveluri se suspendă angajările pe posturile vacante, cu excepția celor pentru care s-a organizat deja concurs sau examen înainte de publicarea OUG. Excepție vor face strict acele cazuri temeinic justificate, precum cadrele didactice din învățământul preuniversitar, dar numai în limita unui procent de 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după intrarea în vigoare a ordonanței.
Spitalele de stat din România se confruntă cu deficit de medici, rezidenți și de asistenți medicali. Un spital aflat în această situație este și cel de Boli Infecțioase din Constanța.
În acest moment, organigrama Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța are 381 de angajați. Din cele 381 de posturi pe care le are spitalul, 280 sunt ocupate, ne-a declarat, într-un interviu Focus Press, prof.univ.dr. Claudia Cambrea, managerul unității de tratament.
„Cred că în acest moment este numărul cel mai mare de salariați pe care l-am avut noi vreodată. Cred că un număr mai mare de angajați poate a fost pe perioada pandemiei, dar pentru o scurtă durată de timp.
În general, secțiile sunt acoperite cu personal, dar deficitare. Am fi dificitari pe partea de Cameră de Gardă, pentru că acolo sunt conștientă că dacă ar fi mai multe asistente medicale, poate că fluxul ar fi un pic altfel. Numărul de medici la Camera de Gardă a crescut.
De fapt, noi nu aveam până acum angajați medici la Camera de Gardă și nici pe spitalizare de zi. Pe parcursul anului trecut am reușit să angajăm colegi mai tineri, atât la Camera de Gardă, cât și pentru spitalizare de zi. Aici am venit în sprijinul colegilor care asigură gărzile. Cel puțin dimineața am reușit să degrevăm foarte mult Camera de Gardă și nu mai este așa o aglomerare. Am scurtat timpii de așteptare ai pacienților la Camera de Gardă.
Un alt deficit de personal ar fi pe partea de Laborator. Am extins pe parcursul anului acestă organigramă pentru Laboratorul de Analize Medicale, tocmai în ideea în care să reușim cumva să asigurăm o continuitate 24 din 24 de funcționare a laboratorului de analize medicale.
În acest moment avem program de dimineață până seara, de la 08.00 dimineața și până seara la 20.00, dar se întâmplă de foarte multe ori colegii să rămână peste program, pentru că mai apar pacienți gravi și sunt necesare analize de urgență”, a declarat, pentru Focus Press, prof.univ.dr. Simona Claudia Cambrea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase.
De fapt, cea mai mare problemă este înregistrată în timpul weekend-ului, atunci când este un program redus la Laboratorul de Analize Medicale. „Dacă sunt foarte mulți pacienți sau sunt pacienți cu probleme, nu poți să aștepți până a doua zi pentru recoltare de analize medicale. Trebuie în timp real recoltate și aici ar putea să fie la un moment dat o problemă.
Este adevărat că atunci când au fost cazuri grave, au fost și situații în care am chemat colegii din Laborator la serviciu, pentru a lucra diferite analize absolut importante pentru diagnostic.
Acestea sunt sectoarele deficitare. Partea de Imagistică nu este funcțională în acest moment. Anul viitor va trebui să dezvoltăm mai mult acest sector. Posturi sunt în organigramă, dar să vedem și cum reușim să le scoatem la concurs”, a conchis prof.univ.dr. Claudia Cambrea.
Interviul integral cu managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase poate fi vizionat aici:
Alexandra VASILE