Pacienții cronici, lăsați fără medicamente

0
413
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) este îngrijorată de plăţile restante ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) către farmacii. De asemenea, APCR atenționează că discontinuitatea administrării tratamentelor recomandate pacienţilor cronici, “fără de care nu pot trăi”, poate duce la declanşarea episoadelor de acutizare a bolii.

Cunoaştem evoluţia mediului politic, în contextul SARS-CoV-2, şi eforturile autorităţilor în lupta cu pandemia, însă şi gestionarea accesului la tratament pentru pacienţii cronici este tot responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Acesta are pârghiile necesare pentru a putea controla, facilita, optimiza, prin măsuri concrete şi corecte aspectele ce ţin de accesul la terapii”, transmite APCR.

Potrivit sursei citate, “penuria cronică de medicamente este datorată” unor măsuri “mai puţin inspirate”, ca de exemplu: politica celui mai mic preţ din UE, plafonarea preţurilor la anumite medicamente, taxa clawback.

Răspunsul CNAS

 CNAS spune că: „Există un decalaj la plata aferentă lunii decembrie, care va fi recuperat în scurt timp şi a fost generat de întârzierea alocării bugetare aferente lunii decembrie 2020”. Pentru medicamentele compensate, CNAS avea, legal, maximum 90 de zile să facă plata.

CNAS mai transmite că la 6 ianuarie, au fost repartizate către casele judeţene de asigurări credite bugetare de 695.219 mii lei pentru decontarea medicamentelor compensate eliberate de farmacii în luna august 2020 (suma de 330.054 mii lei) și luna septembrie 2020 (365.165 mii lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.