Panait poate construi mai multe apartamente de vacanță în Mamaia Nord, în zona cluburilor: Primăria a pierdut, definitiv, procesul

0
1040

Ilie Panait a reușit să anuleze definitiv certificatul de urbanism obținut în ianuarie 2020, pentru proiectul imobiliar pe care l-a propus pentru Mamaia Nord, în zona cluburilor. Astfel, Primăria Constanța trebuie să îi emită un nou document de urbanism, conform PUZ Mamaia, pe care Vergil Chițac vrea să îl revoce sau, măcar, suspende.

În data de 30 ianuarie 2020, Primăria Constanța a emis un certificat de urbanism lui Ilie Panait, pentru construirea unui imobil cu regim de înălțime S+P+12-15 Etaje + Terasă circulabilă, cu funcțiunea de apartamente de vacanță și spații comerciale la parter, pe Aleea Lamia numărul 16, în zona cluburilor din Mamaia Nord.

Investitorul a fost, însă, nemulțumit de mențiunea din certificat cu privire la coeficientul de utilizare al terenului, administrația locală permițându-i doar un CUT de 4 (conform planşei reglementări zona Mamaia Nord) și susținând că documentul a fost emis în temeiul reglementarilor documentației de urbanism, faza PUZ, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 121/24.05.2013.

Ilie Panait a considerat că Primăria greșește deoarece, în aprilie 2019, mai primise un certificat de urbanism pentru acest proiect imobiliar – care expirase -, emis tot în temeiul PUZ Mamaia, în care i se permitea un CUT de 4 raportat la Unitatea Teritorială de Referință (UTR) din care face parte terenul, nu raportat la suprafața terenului său, așa cum permite PUZ Mamaia, conform articolului 16. Din acest motiv, investitorul a depus plângere prealabilă în martie 2020, dar administrația locală i-a comunicat că procedura revocării actului administrativ nu este aplicabilă certificatului de urbanism și că certificatul a fost emis în baza Regulamentului Local de Urbanism, aprobat prin HCL nr. 121/24.05.2013.

Panait a câștigat, definitiv, în instanță

Așa că Ilie Panait a dat primarul municipiului Constanța în judecată, în data de 15 septembrie 2020, solicitând anularea certificatului de urbanism din 2020 și emiterea unuia nou în care CUT permis să fie de 4 raportat la UTR.

Investitorul a precizat în instanță că se consideră vătămat ca urmare a limitărilor impuse prin certificatul de urbanism în privința coeficientului de utilizare a terenului și că se află în imposibilitatea de a mai continua demersul pentru obținerea autorizației de construire în condițiile pe care le dorește. În plus, „în condițiile în care în stațiunea Mamaia au fost finalizate lucrări de construire care au la baza autorizații de construire eliberate de primarul municipiului Constanța cu același CUT de 4 raportat la suprafața UTR-ului, iar altele se află în curs de execuție în aceleași condiții, modificarea modalității de calcul a CUT prin emiterea certificatului de urbanism obiect al procesului este și discriminatorie, ceea ce atrage în egală măsura nelegalitatea acestuia“, a mai susținut Ilie Panait, conform portalului Institutului Român pentru Informații Juridice, rolii.ro.

Magistrații Tribunalului Constanța i-au dat dreptate acestuia, în mai 2021, considerând că refuzul Primăriei Constanța de a insera în cuprinsul certificatului de urbanism mențiunile conforme cu reglementările locale de urbanism în vigoare este unul nejustificat, așa că au anulat în parte documentul de urbanism din 2020 și a obligat administrația locală să emită unul nou, în care CUT să fie 4 raportat la suprafața UTR din care face parte terenul.

Primarul Vergil Chițac a atacat, însă, cu recurs hotărârea Tribunalului, dar Curtea de Apel Constanța i l-a respins săptămâna trecută, definitiv, ca nefondat.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.