Părerea constănţenilor despre carantinarea oraşului. „Să stea Poliţia pe stradă şi să dea amenzi peste amenzi”

0
4355
Foto: Primăria Constanța

Municipiul Constanţa se apropie de carantină având în vedere că rata de infectare cu virusul Sars-Cov-2 a ajuns la 8.78, miercuri, 18 noiembrie a.c. În cursul zilei de ieri în judeţul Constanţa s-au înregistrat 528 de noi cazuri. Cu toate acestea, reprezentanţii Prefecturii Constanţa susţin că pentru a lua în calcul decizia de carantinare a municipiului se aşteaptă analiza de risc efectuată de cei de la Direcţia de Sănătate Publică. Însă, mai mulţi constănţeni s-au arătat îngrijoraţi de creşterea rapidă a ratei şi se tot întreabă când se va închide municipiul, în timp ce alţii nu sunt de acord.

Pentru ca cei de la DSP să ia în considerare o astfel de decizie, aceştia trebuie să ţină cont de mai mulţi factori care se regăsesc în Ordinul 1309 din iulie 2020.

„Carantinarea municipiului se va lua în calcul după ce analiza de risc, care este efectuată de DSP Constanța, va releva necesitatea instituirii acestei măsuri de îndată. Facem precizarea că situația din municipiul Constanța este monitorizată, încă de când s-a depășit rata de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori. Înafară de analiza de risc se mai iau în considerare şi factorii din Ordinul 1309 din iulie 2020”, au precizeazat în cursul zilei de miercuri, 18 noiembrie, a.c., reprezentanţii Prefecturii Constanţa. Câteva ore mai târziu a apărut, în mediul on-line, un aviz de carantinare zonală a Constanței, emis de Institutul Național de Sănătate Publică.

Constănţenii îşi pun din ce în ce mai multe întrebări cu privire la carantinarea municipiului şi în mare parte sunt de părere că acest lucru ar trebui să se întâmple, dar sunt şi unii care susţin că această măsură nu ar fi una bună şi că nu vor să se întoarcă din nou în stare de urgenţă.

„Eu nu ştiu ce mai aşteaptă. Să ajungem ca la Sibiu? Adică până la urmă sunt nişte măsuri care se vor impune două săptămâni, nu un an. O să ajungem mai rău ca în Italia. Cred că oraşul ar trebui carantinat cât mai repede”, susţine Marius.

Cam de aceeaşi părere este şi Andrei, un tânăr de 26 de ani, care crede că această măsură ar fi bună, mai ales pentru protejarea oamenilor în vârstă.

„Eu cred că ar trebui să carantineze oraşul pentru simplu fapt că în acest mod persoanele în vârstă nu o să mai umble pe străzi aiurea. Mulţi nu conştientizează şi nici nu poartă masca corect. Plus că tot timpul îşi găsesc ceva de făcut, să ia o pâine, o apă sau mai ştiu ce. Aşa măcar o să ştie că nu mai au voie să iasă pentru orice din casă”, susţine Andrei.

Şi Mariana, o constănţeancă ce locuieşte în Km 4-5, are aceeaşi opinie ca şi cei doi bărbaţi menţionaţi anterior şi consideră că doar cu nişte reguli mai stricte oamenii o să înţeleagă că trebuie să stea în casă.

„La noi în general până nu dai cu parul nu se înţelege. Cam aşa cred că este şi cu măsurile anti COVID. Da, am văzut că mai toţi oamenii poartă mască afară, dar mulţi nu o poartă corect şi pot infecta alţi oameni. Nu vreau să pun o etichetă, dar în general aceste persoane sunt bătrânii. Adică chiar trebuie să se spună tare la televizor că cine nu poartă masca corect riscă să ia amendă? Păi nu e mai bine să se decidă închiderea oraşului şi să scăpăm de astfel de situaţii? Atunci nu o să mai fie aşa multă lume pe strada. Eu cred că este necesară această măsură la noi în Constanţa”, a precizat Mariana.

Cum de cele mai multe ori atunci când avem o situaţie părerile sunt împărţite există şi constănţeni care nu vor ca oraşul să fie închis şi consideră că acest lucru ar afecta şi mai mult micile afaceri.

„Am ajuns aici tot din cauza oamenilor pentru că nimeni sau majoritatea nu respectă regulile. De ce să se închidă oraşul pentru unii care nu vor să se protejeze, nu mi se pare corect. În plus eu deţin o afacere, iar dacă vom intra în carantină îmi voi pierde o bună parte din clienţi. Şi aşa în starea de urgenţă am fost foarte afectaţi financiar cu toţii. Să stea Poliţia pe stradă şi să dea amenzi peste amenzi. Că dacă primeşti amendă a doua oară nu mai faci”, a declarat Stere.

Nici Cristiana nu este de acord cu carantinarea oraşului şi consideră că nu este normal acest lucru pentru că în acest ritm oamenii vor deveni din ce în ce mai depresivi.

„Pur şi simplu nu vreau să stau din nou închisă în casă. Şi aşa acum muncesc de acasă să ştiu că după muncă trebuie să stau cu declaraţie şi să explic unde şi de ce mă duc, pur şi simplu mi se pare aberant. Nu spun că nu au fost bune măsurile care s-au luat până acum, le respect, dar nu mai doresc să stau în casă. O să ajungem în depresie în curând. Am prieteni care sunt de aceeaşi părere cu mine. Şi aşa nu prea mai ai unde să mergi în oraş să bei sau să mânânci ceva, măcar să pot să stau afară să îmi limpezesc creierul”, este opinia Cristianei.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.