Părinții copilului care a ajuns cu arsuri la spital după ce o îngrijitoare a Grădiniței Azur din municipiul Constanța a vărsat ciorbă fierbinte pe el, în mod accidental, o contrazic pe directoare. Aceștia susțin că minora nu a alergat către îngrijitoare, ci a fost lăsată nesupravegheată. Mai mult decât atât, părinții susțin că nu a fost apelat numărul unic de urgență 112, iar cazul nu a fost raportat la Inspectoratul Școlar Județean Constanța. În acest sens, au depus o acțiune în instanță și urmează să facă demersuri și pe cale penală.
”La data de 21.03.2023, aflată fiind minora la cursuri în cadrul Grădiniței Azur Constanța, înainte de ora mesei, în jurul orei 11:30, a fost rănită serios prin provocarea accidentală a unei arsuri. Din explicațiile personalului, am înțeles că fetița se deplasa către sala de baie când a fost ciocnită accidental de îngrijitoarea care aducea ciorbă fierbinte către sala de mese. În urma accidentului, nu a fost apelat numărul de urgențe 112, ci am fost chemat de către conducere pentru a prelua copilul. Copilul mi-a fost dat dezbrăcat și ars și m-am deplasat de urgență la spital. În urma examinărilor efectuate, a fost internată de urgență și sedată complet pentru a putea fi îngrijită arsura de gradul 3. Copilul a necesitat sedare la fiecare 48 de ore în vederea acordării îngrijirilor medicale specifice, fiind internată timp de 10 zile în secția Chirurgie Pediatrică a Spitalului Județean Constanța. Contrar susținerilor doamnei director, la momentul producerii accidentului, copiii erau nesupravegheați. Mai mult decât atât, personalul este complet neinstruit din moment ce o angajată se plimbă până la sala de mese cu ciorbă luată direct de pe foc, ciorbă aptă să producă arsuri de gradul 2 și 3. Este complet neadevărat că minora ar fi alergat spre îngrijitoare, ci, în lipsa supravegherii, aceasta a rămas în urmă față de șirul celorlalți copii împreună cu o colegă. Astfel, îngrijitoarea de la bucătărie nu a mai văzut din ușă șirul de copii și a ieșit în grabă, fără să se asigure, în condițiile în care transporta ciorbă luată de pe foc. Dar mai rău decât atât este faptul că incidentul s-a încercat a fi mușamalizat prin mai multe metode:
–Nu a fost apelat numărul de urgențe 112, în condițiile în care o arsură este o urgență medicală de prim rang, mai ales asupra unui copil de 5 ani aflat în plină maturizare imunitară, pielea arsă fiind o poartă deschisă către infecții. Doamnele au decis să dezbrace copilul, intervenind asupra suprafeței arse prin desprinderea textilelor de piele, aspect deosebit de grav, și să îl apeleze pe părinte, care, în mod logic, putea fi oriunde.
–Incidentul nu a fost raportat către ISJ, ancheta disciplinară pornind la sesizarea noastră.
În fine, cu privire la modul în care s-a acționat urmează să se pronunțe instanța, fiind demarată o acțiune în raspundere civilă delictuală cu o valoare a litigiului în cuantum de 110.000 euro, reprezentând despăgubiri morale totale (30.000 euro pentru fiecare părinte și 50.000 euro pentru minoră). Despăgubirea urmărește acoperirea prejudiciului moral suferit de întreaga familie, acoperirea prejudiciului psihic post-traumatic al copilului, acoperirea prejudiciului moral adus de perioada de recuperare ce presupune abandonarea anului școlar și izolarea pentru protecție față de razele UV, precum și acoperirea prejudiciului de natură psiho-estetică produs minorei care va rămâne mutilată pe viață cu o cicatrice inestetică într-un loc vizibil.
Totodată vor fi supuse atenției organelor de cercetare penală infracțiunea de lăsare fără ajutor prevăzută de dispozițiile articolului 203 din Codul Penal, precum și infracțiunea de vătămare corporală din culpă în formă agravată prevăzută de articolul 196 alineatul 3 din Codul Penal”, a spus unul dintre părinții copilului rănit, pentru FOCUS PRESS.
L.B.
Citește și: