Federația Patronatelor din Turismul Românesc se plânge că, în ultimele două luni, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor fac descinderi spectaculoase pe litoral, cu o atitudine arogantă și disprețuitoare, fără a da nicio explicație despre normele după care își ghidează controlul, dând amenzi și suspendând activitățile.
Prim-vicepreședintele FPTR, Nicolae Bucovală, susține că atitudinea agresivă, cu țipete și aruncarea mâncării prin bucătării nu este una profesionistă și nu aduce beneficii nimănui. Acesta a precizat și că ANPC nu emite comunicate de presă despre toate controalele și nu nominalizează toate unitățile controlate și oprite temporar de la prestarea serviciilor. În plus, unele restaurante sunt închise și li se permite să își reia activitatea în câteva ore altele după câteva zile de la remedierea deficiențelor constatate. Astfel, membrii FPTR se întreabă dacă unii operatori economici nu sunt protejați de către conducerea Protecției Consumatorilor.
Mai mult, Bucovală atrage atenția asupra unui fapt despre care s-a mai discutat de ceva vreme: comisarii ANPC din țară sunt trimiși în control pe litoral în plin sezon, într-un semi-concediu, de fapt, mascat. De ani buni, comisarii cheamă operatorii economici la locul lor de cazare, pentru încheierea proceselor-verbale. Când, de fapt, potrivit legii, controlul, recontrolul și încheierea acestora se face la sediile celor controlați.
„Trebuie să fie folosiți comisari de pe plan local. De ani de zile este o practică acest lucru: anumiți comisari din țară sunt trimiși pe litoral în plin sezon, în control. De ce nu vin comisari din țară în lunile aprilie, mai? Pentru că vin, de fapt, în semi-concendiu, pe banii ANPC-ului. În comandamentele de vacanță de la munte sunt folosiți comisari de pe plan local“, susține Dragoș Răducan, președintele FPTR.
Membrii FPTR susțin că atitudinea comisarilor ANPC este total diferită de comportamentul altor organe de control
Culmea, procesele-verbale întocmite de comisari diferă de la o echipă de control la alta. La hoteluri, de exemplu, unii menționează în procesul-verbal nereguliel găsite, iar alții trec doar nereguli în general, fără a fi identificate spațiile de cazare. Unele dintre acestea chiar ar fi oprite temporar fără a fi controlate. Iar minimumul amenzilor nu ar fi aplicat corect, individualizat, pe fiecare sancțiune, așa cum prevede OUG 21/1992.
Membrii FPTR susțin că atitudinea comisarilor ANPC este una de superioritate, nu de prevenție și consiliere prin vizite, verificări etc., fiind total diferită de comportamentul altor organe de control. Astfel, aceștia ar veni în control doar să găsească nereguli și să aplice sancțiuni.
„Există directivă de la conducerea ANPC să se închidă tot ce nu este perfect. Nu sunt agreate termenele pentru remediere. Nu sunt plase de țânțari, închideți! E pătată salteaua, închideți! E pătată mocheta, închideți! Nu sunt mape de informații pe hârtie (interzise de măsurile de protecție COVID), închideți! Nu există să nu găsești ceva la cel controlat.
Și se face control ignorându-se reglementările legale care au stat la baza autorizațiilor emise de DSVSA, DSP, Primării, Minister.
De fapt, comisarii ANPC fac niște controale ce par a fi gândite la intimidare, mizând pe faptul că mulți operatori economici nu vor contesta procesele-verbale, de frica unor controale viitoare. Există o dictatură a ANPC, pentru a face planul de amenzi și a închide unități pentru cerințe absurde, care uneori chiar intră în contradicție cu reglementările specifice activității de turism, existând și divergențe de viziune între ANPC și DSVSA, SDP și Direcția de Control a Ministerului Turismului“, acuză conducerea FPTR.
Toate aceste nemulțumiri au fost incluse într-o adresă ce a fost transmisă ministrului Turismului.
Valentin ISPAS