Patru muzicieni renumiți aduc jazzul în Piaţeta Falezei Cazinoului din Constanţa. Directorul Festivalului: “Organizăm două concerte respectând regulile de distanţare”

0
377

Jazz UP Sea Festival aduce la Constanţa patru muzicieni renumiţi ai scenei naţionale de jazz în Piaţeta Falezei Cazinoului din Constanţa. Berti Barbera (voce şi percuţie), Johnny Bica (pian), Viorica Pintile (voce) şi Adrian Flautistu (contrabas) vor cânta în ultimul weekend de vară (28-29 august) melodii de jazz atât din repertoriul propriu cât şi piese clasice ale jazzului internaţional.

Concertele organizate de Asociaţia Cult Art, cu sprijinul Primăriei Constanţa, se vor desfăşura cu toate măsurile speciale de siguranţă impuse de virusul COVID 19. Intrarea în perimetrul concertelor se face de la ora 18.00, iar concertele încep la ora 19.00. “Asigurăm locuri dezinfectate şi distanţate la 1.5 metri, punem la dispoziţie substanţe dezinfectante şi chiar şi măşti de protecţie, dacă publicul nu are“, susțin organizatorii.

Succesul concertului de anul trecut de la Cazinoul din Constanţa şi ultimul înaintea începerii renovării emblematicei clădiri, cu trioul Berti Barbera, Sabin Penea şi Cătălin Răducanu mi-a dat încredere să continui evenimentele de jazz în oraşul de la malul mării, chiar şi în acest an provocator, în care grija faţă de celălalt este mai mare ca oricând. Alături de o echipă dedicată şi cu sprijinul Primăriei am decis să organizăm două concerte de jazz în Piaţeta Falezei Cazinoului din Constanţa, respectând regulile de distanţare, dezinfectare şi purtarea măştilor. Concertele de jazz şi dialogurile muzicale propuse vor fi susţinute de binecunoscutul Berti Barbera, talentatul pianist Johnny Bica, solista de jazz cu una dintre cele mai calde voci din industrie, Viorica Pitilie şi experimentatul contrabasist Adrian Flautistu” a declarat Valentin Stefăniţă, preşedintele Asociaţiei Cult Art şi directorul festivalului JazzUp Sea Festival.

Concertul de vineri, 28 august, ora 19.00, îi aduce laolaltă pe binecunoscutul artist Berti Barbera (voce şi percutie) şi talentantul pianist Johnny Bica.

Berta Barbera vine cu un bagaj de peste 25 de ani de cultură muzicală (realizator de emisiuni radio, prezentator de televiziune şi festivaluri), are cinci proiecte muzicale alături de chitaristul Nicu Patoi şi cântă atât la voce cât şi la 20 de instrumente de percuţie, fiind ataşat de cajon şi tabla.

Johhny Bica (pian) este producător şi compozitor şi aprofundează jazzul, improvizaţia şi compoziţia jazz la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, în cadrul studiilor de masterat şi doctorat. Este unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, dovadă fiind şi materialul discografic, “The Real Vibrations”, în care îmbină jazzul cu stilul experimental.

Berti Barbera şi Johnny Bica se întâlnesc destul de rar, poate prea rar pentru câte au să-şi spună. De aceea, fiecare concert al lor cuprinde specificul întâlnirilor lor: o bucurie a revederii, idei multe şi improvizaţie. Ei formează un duet atipic, un cumul de stiluri şi experienţă care se reflectă în repertoriul variat, bazat pe teme puternice şi piese preferate. Accentul principal este pus pe libertatea de a recompune, de a explora intuitiv un mediu definit, care poate fi oricând completat cu tuşeuri personale. Când Berti şi Johnny se întâlnesc, publicul primeşte dimensiunea reală a muzicii actuale, prin umor şi virtuozitate, prin note şi ritm, aşa cum se întâmplă în lumea celor buni.

Sâmbătă, 29 august, ora 19.00, Jazz Up Sea Festival invită publicul doritor la cel de-al doilea concert, unul cu standarde de jazz şi adieri de bossa nova, care să sublinieze atmosfera estivală a ultimul weekend din această vară atipică, dar memorabilă. Trio-ul Viorica Pintilie – voce, Adrian Flautistu – contrabas electric şi Johnny Bica – pian propun un repertoriu cu cele mai frumoase piese de jazz şi accente blânde de bossa nova, gândite ca un pansament pentru această perioadă dificilă prin care trecem cu toţii.

Viorica Pintilie cântă de la 15 ani pe scenele din România, a experimentat mai multe stiluri muzicale până să se oprească la jazz, care i-a devenit repede drag şi în care se regăseşte cel mai mult. Vocea delicată, cu accente de bas se mulează pe personalitatea ei cu care reuşeşte să colaboreze cu nume sonore de lumea jazzului şi nu numai.

Adrian Flautistu (contrabas) a descoperit jazzul prin clasa VII-a mulţumită idolului său Johnny Răducanu, a făcut parte din trioul lui Mircea Tiberian şi activează şi în trioul din stagiunea de jazz de la Teatrul Act. Este unul din cei mai apreciaţi contrabasişti de jazz din România. A câştigat numeroase premii la Festivalurile de Jazz din România şi din străinătate. Intrarea este iar liberă, iar locurile sunt limitate şi se rezervă la adresa rezervari@jazzup.ro, sau la numărul de telefon 0768 300 600.

Despre JazzUP

JazzUP a luat naştere în 2018 din experienţa turneelor SoNoRo în cei 15 ani de activitate şi dorinţa de a aduce laolaltă artişti de muzica clasică cu muzicieni de jazz în punctele efervescente ale oraşului Constanţa precum Piaţa Ovidiu, Cazinoul Constanţa, Centrul Multifuncţional Jean Constatin, Muzeul de Arheologie, Muzeul de Artă şi Piaţeta Falezei Cazinoului din Constanţa.

Sub umbrela JazzUP se află JazzUP Sea Festival şi JazzUP Casino

Dintre artiştii care au acceptat invitaţia de a concerta la Jazz UP Sea se numără artişti de muzică clasică şi muzicieni de jazz din ţară şi din străinătate precum Răzvan Popovici (violă), Valentin Şerban (vioară), Ioan-Dragoş Dimitriu (pian), Sabin Penea (vioară), Cătălin Răducanu (pian), Toma Dimitriu (pian), Michael Acker (contrabas), Sampo Hiukkanen (vioară şi saxofon), Jonatan Sarikoski (tobe), Alexis Cardenas (vioară), Leonidas Rondon (cuatro), Nelson Gomez (chitarone), Francisco Gonzales (chitară), Berti Barbera (voce şi percuţie), Luiza Zan (voce), Iulian Pavelescu (chitară), Elena Mîndru-Turunen (voce).

Alexandra VASILE


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.