După nevăzători și mineri, a venit rândul ceferiștilor să iasă în stradă, nemulțumiți de noua lege a pensiilor. Sute de oameni s-au adunat la poarta Ministerului Muncii pentru a-și strigă nemulțumirile în stradă. Cei mai supărați sunt cei care au lucrat în condiții speciale și s-au trezit cu pensii mai mici pe hârtie, după recalculare, conform digi24.ro
Rodrigo Maxim, lider Sindicat CFR: Sunt oameni nemulțumiți care au venit cu deciziile de pensionare ca să demostreze că pensia recalculată este mai mică, între 1.000 si 4.000 de lei, și nu sunt de acord să le înghețe pensia pe o perioadă de timp de care ei nu mai știu dacă mai trăiesc. Și nici cei care urmează să iasă la pensie să iasă cu pensii mai mici decat cei actuali. Suntem chemați la negocieri. Vreau să anunț pe această cale că dacă nu rezolvăm și nu ne facem înțeleși , atunci vom continua cu un miting de protest de peste zeci de mii în fața Guvernului pe 25 octombrie.
„Am fost lăcătuș mecanic, șef de echipă și maistru la Cariera Seciu și Cariera Tismana. Mi-a venit recalcularea cu minus 404 lei. Am lucrat 35 de ani, zi de zi ăn carieră. Am îndurat friguri, geruri, ploi, caniculă, toate vicisitudinile vremii”, spune un protestatar.
La mitingul programat între orele 9:45 şi 12:00 au fost prezente şi alte organizaţii din structura Confederaţiei Sindicale Meridian, precum şi organizaţii ale societăţii civile care reprezintă pensionari actuali şi viitori pensionari, afectaţi de forma actuală a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a avut impact şi asupra „Statutului Personalului Silvic”, dar şi a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Participanţii la acţiunea de protest din faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sunt salariaţi şi pensionari din diverse organizaţii profesionale: FSTFR, Federaţia Mecanicilor de Locomotivă din România, precum şi salariaţi ai Uniunii Sindicatelor Spitalelor CFR; pensionari şi salariaţi de la Metrorex, Federaţia Naţională a Muncii cu structurile ei, Uniunea Naţională a Muncii Valea Jiului, Uniunea Naţională a Muncii Oltenia, Sindicatul Rezistenţa Muncitorească, Sindicatul Solidaritatea 2013, Sindicatul MEDSERV, Liga Muncitorilor din România, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate – structuri care reprezintă mineri, energeticieni activi şi pensionari din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Vâlcea, dar şi cadre militare în rezervă din SCMD; salariaţi viitori pensionari şi pensionari de la Asociaţia Pensionarilor Siderurgistul 2006 Galaţi, de la Galaţi şi Brăila, silvicultori de la Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva. O delegaţie a sindicaliştilor a intrat la discuţii cu ministrul Muncii. Cele două părți nu au ajuns la o înțelegere și sindicaliștii spun că pregătesc un nou miting de protest luna viitoare.
A.C.