Persoanele aflate la centrul de carantinare din Techirghiol au plecat acasă ÎN MASĂ, după publicarea deciziei CCR

0
6660

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri, 3 iulie, a.c., o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Efectele nu au întârziat să apară în judeţul Constanţa, acolo unde persoanele care se aflau în carantină la Sanatoriu Balnear Techirghiol au plecat acasă vineri seara, după ce un bărbat a făcut scandal.

S-au încins spiritele la Sanatoriu Balnear Techirghiol, acolo unde un bărbat a făcut scandal după anunţul autorităţilor cum că cetăţenii nu mai sunt obligaţi să stea în carantină sau izolare la domiciliu. Potrivit informaţiilor noastre, bărbatul a cerut să fie lăsat să plece şi a sunat la mai multe instituţii abilitate. Ceilalţi oameni au solicitat şi ei acelaşi lucru, iar în final cei de la sanatoriu le-au permis să părăsească centrul de carantinare. Totodată, persoanele au fost instruite să poarte mască de protecţie şi să aibă o igienă corespunzătoare.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital. În acest moment, în România sunt 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital. Autoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale. Premierul Ludovic Orban anunță un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare, iar până atunci face apel la populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Autoritățile au anunțat că suspendă temporar măsura izolării la domiciliu sau a carantinei instituționalizate, în conformitate cu hotărârea CCR. Decizia a fost luată după publicarea în Monitorul Oficial a motivației Curții.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a admis sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu art. 25 alineatul (2) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi art. 8 alin. (1) din OUG 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei. Curtea Constituţională explică în motivarea deciziei publicată astăzi în Monitorul Oficial că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.