Peste 2.500 de restaurante, fast-fooduri și terase din toată țara, verificate de Crăciun

0
997
Restaurant. FOTO Alexandra VASILE
Foto cu rol sugestiv

Pentru minivacanța de Crăciun, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus ca, în fiecare zi, să fie mobilizați peste 25.000 de angajați, cu 4.000 mai mulți decât anul trecut. Aceștia au acționat atât siguranța cetățenilor, cât și verificarea respectării regulilor de protecție sanitară.

Pe parcursul minivacanței de Crăciun, nu s-au înregistrat evenimente deosebit de grave, climatul de ordine publică fiind menținut la nivelul întregii țări.

În ceea ce privește numărul de infracțiuni, se continuă trendul descendent din anii anteriori, în a doua zi de Crăciun, de exemplu, fiind sesizate cu 50% mai puține infracțiuni față de anul trecut.

Sâmbătă, 26.12.2020, au fost prinși în flagrant 109 autori de infracțiuni care au săvârșit 112 fapte penale și au fost depistate nouă persoane urmărite național sau internațional.

De asemenea, polițiștii au acordat o atenție deosebită drumurilor pe care se pot produce accidente grave. În urma acțiunilor desfășurate, în data de 26 decembrie au fost reținute 247 de permise de conducere și 57 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, la nivelul întregii țări, în ultimele 24 de ore, s-au desfășurat aproximativ 1.200 de acțiuni punctuale de control, care au vizat peste 77.000 de persoane, 3.800 de operatori economici, 143 de operatori transport persoane și aproape 8.200 de obiective de interes, dintre care 2.600 de restaurante, fastfood-uri și terase.

„La acțiunile de control au participat aproximativ 6.200 de polițiști, 4.300 de jandarmi, 1.000 de cadre ale Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, 180 de polițiști de frontieră și 2.000 de polițiști locali. De asemenea, la verificări au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Transporturilor și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

În urma acțiunilor de verificare a modului în care se respectă măsurile de protecție sanitară, au fost aplicate aproximativ 4.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 835.000 de lei. Majoritatea sancțiunilor, respectiv 3.060, au fost aplicate pentru nepurtarea măștii de protecție. Totodată, au fost aplicate 32 de sancțiuni pentru nerespectarea distanțării fizice și unsprezece pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea.

Pentru nerespectarea restricțiilor privind circulația persoanelor, au fost aplicate 963 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 300.000 de lei. De asemenea, față de 14 persoane, ieri (26.12.2020 – n.r.), s-au început cercetările pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

În ultimele 24 de ore, la linia TelVerde 0800.800.165, la care cetățenii pot sesiza situațiile de încălcare a măsurilor de protecție sanitară, au fost primite opt apeluri.

Mulțumim cetățenilor și operatorilor economici care au înțeles că doar prin responsabilitate și un efort comun putem opri răspândirea virusului SARS-Cov-2. De altfel, și principalul obiectiv al acțiunilor Ministerului Afacerilor Interne vizează protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni contravenționale“, a declarat purtătorul de cuvânt al M.A.I., comisar-șef de poliție Monica Dajbog.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.