Chestionarul online inițiat de Primăria Municipiului Constanța cu tema „Orașul în care vreau să trăiesc”, lansat și derulat în perioada 14-23 noiembrie 2020 prin intermediul paginii de web a Primăriei, a făcut parte din manifestările dedicate celebrării Zilei Dobrogei și are ca obiectiv general consolidarea dialogului instituțional cu cetățenii; a fost avut în vedere, ca obiectiv particular, colectarea de propuneri din partea locuitorilor municipiului Constanța privind îmbunătățirea calității vieții acestora și valorizarea patrimoniului orașului.
La prima întrebare, „Ce măsuri și acțiuni pot conduce la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului Constanța?”, constănțenii au indicat, în special, problemele zilnice cu care se confruntă.
Principala nemulțumire a cetățenilor este legată de curățenie. Oamenii își doresc un oraș curat, verde, fără animale abandonate și cu multe zone de promenadă.
Alte probleme semnalate au fost generate de:
– lipsa locurilor de parcare;
– nevoia de noi terenuri de sport în aer liber;
– racordarea la utilități a tuturor gospodăriilor;
– asfaltarea integrală a tramei stradale.
Constănțenii au menționat și nevoia de depolitizare a instituțiilor publice esențiale pentru viața socială a comunității: școli, spitale, aparat administrativ etc., precum și nevoia de transparență a activității instituțiilor publice: publicarea tuturor cheltuielilor și a contractelor derulate, digitalizarea serviciilor publice – realizarea de baze de date comune sau interconectate între instituții, depunerea declarațiilor online etc.
De asemenea, oamenii simt nevoia unei mai bune comunicări a autorității publice locale cu cetățenii.
Răspunsurile la cea de a doua întrebare, „Care sunt proiectele și programele urgente privind valorizarea mai eficientă a patrimoniului municipiului Constanța?”, au scos în evidență necesitatea prioritară a transformării orașului de la malul mării într-un oraș cu adevărat turistic. „Conservarea fiecărui milimetru de istorie” este una dintre soluțiile propuse de un respondent, în timp ce alți cetățeni propun eficientizarea taxelor portuare, introducerea de facilități pentru vizita navelor de croazieră, transformarea centrului vechi în zonă exclusiv pietonală sau construirea de piste de biciclete ca metodă de transport alternativ.
„Patrimoniul municipiului Constanța este format din două componente. Prima este patrimoniul antic, unic în Europa. O a doua componentă o reprezintă arhitectura Art Deco. Constanța este, după București, al doilea oraș în ceea ce privește arhitectura Art Deco. Un program de valorificare și conștientizare a acestui patrimoniu nu există în momentul de față”, notează un alt constănțean.
În privința celei de-a treia întrebări, „Ce programe și acțiuni pot fi inițiate, în perspectivă, de către Primăria Municipiului, pentru a transforma Constanța într-un oraș care să vă facă mândri că locuiți în el?”, constănțenii s-au dovedit inventivi și prolifici, iar propunerile și soluțiile acestora acoperă o gamă largă de domenii.
Constănțenii menționează, printre altele, reabilitarea zonei costiere și a zonei pietonale Ștefan cel Mare, realizarea unei hărți interactive prin care cetățenii pot semnala primăriei problemele care apar în oraș, construirea unei promenade extinse care să se întindă de la Cazinoul din zona peninsulară până la Cazinoul din Mamaia, dar și exploatarea sistemică și creativă a acestui spațiu multicultural și multietnic prin proiecte culturale, economice și turistice de impact.
Oamenii își doresc, de asemenea, mai multe spitale, mijloace de transport în comun electrice, precum și îmbunătățirea cadrului legal care să permită restaurarea tuturor clădirilor de patrimoniu.
Propunerile venite de la cetățeni vor fi analizate și luate în calcul în stabilirea programelor de acțiuni privind dezvoltarea sustenabilă a orașului Constanța.
Dezvoltarea armonioasă și durabilă a unui oraș implică necesitatea unui parteneriat real între administrația publică locală și cetățeni, între toți actorii locali care pot contribui la bunăstarea locală.
Promitem că vom multiplica instrumentele de comunicare reală între Primărie și cetățenii municipiului Constanța, exploatând în acest sens toate oportunitățile și generând, de asemenea, noi căi de comunicare directă cu cetățenii municipiului nostru.