Peste 4 miliarde de lei pentru cadastrarea gratuită a tuturor imobilelor din România

0
335

Peste 650 de terenuri agricole din două comune din județul Constanța au fost înregistrate, gratuit, în evidențele de cadastru și carte funciară, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (P.N.C.C.F.). Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (A.N.C.P.I.), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) Constanța.

Noile cărți funciare au fost deschise în data de 9 octombrie 2020, pentru sectoarele cadastrale nr. 35, 42, 65 și 66 din comuna Adamclisi (pentru 314 imobile), și în data de 26 octombrie 2020, pentru sectoarele cadastrale nr. 33, 34 și 36 din comuna Saraiu (pentru 339 imobile).

Precizăm că documentele vor fi înmânate proprietarilor în perioada următoare. Lucrările de înregistrare sistematică a celor 653 de imobile au vizat o suprafață totală de 1.607,54 de hectare.

Totodată, prin P.N.C.C.F., A.N.C.P.I. achită, din veniturile proprii, onorariile şi tarifele în vederea eliberării de către notarii publici a certificatelor de moştenitor, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice pentru proprietarii decedați, înscriși în noile cărți funciare.

În prezent, din totalul de 70 de unități administrativ-teritoriale (U.A.T.) din județul Constanța, Comuna Gârliciu este cadastrată în proporție 100%, iar în alte 43 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul P.N.C.C.F., atât la nivel de U.A.T., cât și la nivel de sector cadastral.

Obiectivul principal al P.N.C.C.F. este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

P.N.C.C.F. este finanțat din veniturile proprii ale A.N.C.P.I. – peste 4 miliarde de lei –, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Mai multe informații referitoare la P.N.C.C.F. sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.