Primăria Constanța achiziționează servicii de proiectare și execuție lucrări pentru „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării“. Valoarea estimată a achiziției este de 20.672.581,79 lei, TVA inclus (4.207.441,21 euro).
Amenajarea spațiilor verzi reprezintă o prioritate pentru actuala administrație publică locală, conform Caietului de sarcini. „Potrivit sondajelor de opinie realizate cu cetățenii orașelor din Europa în ceea ce privește cei mai importanți factori ce definesc calitatea vieții, existența spațiilor verzi este una din cele mai importante condiții. În acest sens, amenajarea suprafețelor de spații verzi reprezintă o prioritate pentru administrația publică locală a muncipiului Constanța“, conform documentului.
Primăria Constanța consideră că realizarea acestui proiect este „imperios necesar“ și precizează că la nivelul municipiului există 15mp/ de spațiu verde pe cap de locuitor.
„Cererea și nevoia locuitorilor pentru existența în vecinătate a spațiilor verzi de calitate este clar specificată și reglementată prin normele Uniunii Europene, care prevăd o suprafață de spații verzi de minim 26 mp/locuitor. Având în vedere statistică de 15 mp/ de spațiu verde pe cap de locuitor la nivelul municipiului Constanța și starea precară a celor existente, considerăm realizarea acestui proiect imperios necesar“, se mai arată în document.
În parcul de la Gară vor fi montați și stâlpi metalici de iluminat tip LED.
„În parc se vot monta stâlpi metalici cu aceeași înălțime, care se echipează cu sisteme de iluminat moderne, cu aparate eficiente de iluminat tip LED. Se vor realiza prize de pământ, la care se vor lega toate masele metalice ce nu sunt sub tensiune în mod curent, dar care pot avea o schimbare de potențial în mod accidental“, conform Caietului de sarcini.
Alte componente al proiectului vizează montarea unor camere de supraveghere, dar și dotarea parcului cu Wi-Fi.
„Pentru siguranța persoanelor din interiorul parcului se vor monta camere de supraveghere. (…) Pentru zona de socializare din interiorul parcului va fi minim Routher Wi-fi, în zona amfiteatrului“, conform documentului.
Municipalitatea își dorește să amplaseze și două amfiteatre verzi.
„Amfiteatrul este luminat prin benzi luminoase, încastrate la baza fiecărui parapet și a tuturor treptelor. Se propune dispunerea a două amfiteatre identice pe două laturi ale fântânii cinetice (pe latura de sud, opusă accesului monumental, și pe latura de est a acesteia). Din Bulevardul Ferdinand se coboară pe aleile în trepte 1,35 de metri. La baza, scărilor se desfășoară zona centrală a Parcului Gării, cu Fântâna Cinetică cu rolul de element principal structurant al parcului. Amfiteatrul urcă aceeași distanță, de 1,35 m“, conform proiectului.
Proiectul propune inclusiv montarea a două landmark-uri cu litere volumetrice metalice, cu numele municipiului și numele parcului. Acestea vor fi amenajate în două puncte-cheie ale parcului: la cota superioară a unuia dintre amfiteatre, acolo unde va fi cel cu „Municipiul Constanța“, și la accesul principal, din intersecția Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu Bulevardul Ferdinand, unde va fi amplasat cel cu „Parcul Gării“, se arată în Caietul de sarcini.
Alte dotări aferente proiectului de investiții
Totodată, va fi montat un nou mobiler urban, un ansamblu de trei pergole, va fi reabilitată fântâna cinetică. În Caietul de sarcini se arată că autoritatea contractantă va pune la dispoziție o stație de biciclete, similară cu cele existente deja pe raza municipiului Constanța, iar ofertantul are obligația să asigure montajul și branșamentele aferente. De asemenea, se propune, inclusiv, împrejmuirea întregului parc și montarea de porți la accesuri. Porțile vor fi articulate și culisante, cu roți pentru plierea acestora și o șină terestră care să permită glisarea acestora în lateral, de-a lungul gardului, se mai arată în document.
Primăria Constanţa achiziţionează elaborarea proiectului pentru obţinerea autorizaţiei de construire, a proiectului pentru organizarea execuţiei, proiectului tehnic, detaliilor de execuţie și a caietului de sarcini. Dar și serviciile de verificare a acestora, asistență tehnică și execuție lucrări.
Petruț IACOB
Bani aruncati pentru umplerea parcului cu cat mai multe borduri si dale de diamant !Astea aduc fericirea(unora ) la plic .Totul aranjat dinainte ,se stie clar valoarea lucrarilor (la leu) ! Este inadmisibil sa se accepte ca executantul sa vina cu proiect facut de el ,va avea grija sa umfle indubitabil devizul .Povestile desteptului cu firele ce pot avea schimbare de potential sunt superbe ptr.idiotii analfabeti .Urma sa ne povesteasca cum alearga electronii pe noile fire.Cand s-au montat stalpii de iluminat din parc si de ce schimbati stalpii in loc sa schimbati doar becurile?Treaba cu gardul este chiar comica ,poate aflam unde a disparut gardul care imprejmuia parcul Tomis 2 si de ce ?
Cu acesti bani mai bine se cumpara un hectar de pamant langa Constanta si se facea un parc ce aducea peste 26mp/ cap de spatiu verde. Refacerea si modernizarea spatiului verde…nu adauga mp de spatiu verde in Constanta!
Cum adică să împrejmuiți parcul cu garduri și de ce?