Peste 40.000 de teste antiCOVID, pregătite pentru elevii constănțeni

0
141
Capacitatea de testare COVID a DSP Constan'a a fost mărită - Foto: Asociația Dăruiește Aripi

Luni, 8 februarie a.c., au reînceput cursurile cu prezență fizică în unitățile de învățământ. Cu acest prilej, inspectorul școlar județean constănțean a declarat că redeschiderea școlilor este o decizie binevenită și că acestea sunt pregătite pentru desfășurarea orelor în bune condiții.

„Astăzi (08.02.2021 – n.r.) începem activitatea în unitățile de învățământ din județul Constanța. Avem 247 de unități de învățământ care vor debuta în scenariul verde, adică toți elevii și preșcolarii vor fi prezenți în unitățile de învățământ din localitățile respective.

Avem 256 unități de învățământ care vor începe în scenariul galben. Aici vom avea prezenți numai preșcolarii, elevii din clasele pregătitoare, elevii de clasa VIII și elevii din clasele a XII-a și a XIII-a.

Numai în două unități de învățământ adoptăm scenariul 3, conform ratei incidenței cumulată, care a depășit 3/1.000 de locuitori. Vorbim de localitatea Dumbrăveni. Acolo activitățile vor fi cu precădere on-line, cu excepția preșcolarilor și a elevilor din clasele primare“, a prezentat situația din județul Constanța prof. Sorin Mihai.

În unitățile de învățământ, toți elevii vor purta măști, inclusiv la orele de sport. Doar preșcolarii cu vârste mai mici de 5 ani pot să nu poarte mască.

„Orele de sport se vor desfășura cu precădere în aer liber, dacă permite vremea. Dacă nu, în sălile special amenajate. Important este să avem dezinfectarea spațiilor după fiecare curs de acest fel.

Cu mască și la sport, pentru că trebuie să avem asigurată protecția elevilor.

Doar la grădinițe, cei care încă nu au 5 ani nu trebuie să poarte obligatoriu mască“, a mai spus inspectorul școlar general constănțean.

Potrivit acestuia, toate școlile din județul Constanța sunt pregătite pentru a fi redeschise și cursurile se vor desfășura în bune condiții, mai ales că există experiența din anul 2020 și acum se cunosc și mai bine regulile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

„Întotdeauna există și voci împotrivă. Aceasta este democrația și este firesc să fie așa. Din punctul meu de vedere, este binevenită. Să ne aducem aminte situația de la 9 noiembrie 2020, când școlile s-au închis și aveam foarte multe cazuri raportate pe zi și rata incidenței crescuse, aveam peste 3/1.000 locuitori în majoritatea județelor.

Situația de astăzi ne permite prin faptul că au scăzut ratele incidențelor în fiecare județ să luăm această decizie. Este binevenită pentru că a fost o așteptare lungă și nerebdători suntem cu toții să revenim în sala de cursuri.

Și în perioada septembrie – noiembrie am avut activități desfășurate în unitățile de învățământ și, așa cum au spus specialiștii, nu s-au înregistrate mai multe cazuri datorate prezenței în unitățile de învățământ.

Avem toate măsurile de atunci ca experiență, avem o experiență acumulată, am învățat în timp ce anume avem de făcut, suntem mult mai bine pregătiți decât în septembrie sau decât în noiembrie, așadar sunt convins că toate activitățile de învățare cu prezență fizică a elevilor și a cadrelor didactice vor decurge în cele mai bune condiții“, a precizat prof. Sorin Mihai.

Elevii vor fi testați în cabinetele școlare

În județul Constanța, nouă unități de învățământ vor funcționa fără aviz de sănătate, deoarece nu au apă curentă și nici toaletele în interiorul clădirilor. De exemplu, la Albești și la Dobromi

„Mai sunt câteva situații, nouă unități de învățământ în care mai sunt probleme și directorii unitățile de învățământ, împreună cu autoritațile administrațiilor publice locale, fac toate demersurile ca să rezolvăm această situație. Monitorizăm atent aceste situații și sunt convins că, în cel mai scurt timp, găsim cele mai bune soluții. De exemplu, la Albești, la Dobromir în care nu avem apă curentă în localitate“, a declarat inspectorul școlar general constănțean.

Conform ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2, elevii care prezintă simptome specifice COVID-19 la școală, vor fi testați, cu acordul părinților, în cabinetele medicale școlare.

„Testarea va fi făcută elevilor care prezintă simptome specifice COVID-19, cu acordul părinților.

Aseară ne-a fost transmis formularul privind consimțământul elevilor pentru testarea elevilor, în această dimineață l-am transmis și noi către toate unitățile de învățământ. Acesta a fost agreat de Ministerele Educației și Sănătății și a fost înaintat către școlile din județ“, a mai spus prof. Sorin Mihai, care a fost completat de directorul executiv al D.S.P. Constanța.

„La nivelul întregii țări sunt disponibile aproximativ 1,3 milioane de teste. Pentru județul Constanța avem 44.000. Acestea au fost retrase din unitățile sanitare care le-au avut pe stoc și chiar de la D.S.P. Constanța. Vor fi repartizate în școlile care au cabinete școlare. Avem cadrul legislativ pentru unitățile administrativ teritoriale pentru a încheia contracte de prestări servicii cu medicii de familie din zonă“, a declarat ec. Cristina Schipor.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.