La sfârșitul acestei luni, noul președinte al Consiliului Județean Constanța, Florin Mitroi, își va intra în rol, prin preluarea oficială a atribuțiilor, în cadrul unei ședințe de depunere a jurământului. De la momentul alegerilor locale și până în prezent, președintele ales și echipa PNL din care face parte au discutat, negociat (negocieri care au în continuare loc) viitoarea formulă de conducere a CJC, viitoare conduceri ale unor instituții din subordinea CJC, ba chiar și organigrama consiliului. Când spunem “conducerea CJC”, ne referim la cele două funcții de vicepreședinți, însă nu sunt trecute cu vederea nici cea de secretar ori cea de administrator public. Primele două se vor regla cu votul consilierilor județeni, celelalte două… aici intervin niște dileme, însă Florin Mitroi pare determinat să lucreze cu proprii oameni. Și modificările ar urma să vizeze și șefii de servicii din CJC, însă… e cale lungă până acolo, așa că momentan ne vom opri la funcțiile de vicepreședinți.
Teoretic, dacă Florin Mitroi reușește să coopteze câțiva consilieri județeni de la alte partide, să voteze propunerile sale, PNL ar putea avea doi vicepreședinți. Practic, fiecare partid trage tare să obțină o funcție de vicepreședinte sau… în schimbul voturilor, un post sau niște posturi de conducere la nivelul unor instituții subordonate Consiliului Județean Constanța.
Până de curând, erau vehiculați ca viitori vicepreședinți (ambii din partea PNL) Răzvan Filipescu și Geanina Topolov. Ghinion!, Geaninei Topolov nu i-a fost validat mandatul (detalii AICI). În aceste condiții, noua variantă este: Răzvan Filipescu și Ioan Picu (de la PNL). Sigur, varianta rămâne în picioare doar dacă se ajunge la un consens în cadrul negocierilor care au loc cu reprezentanții celorlalte partide politice. Dacă nu, nu ar fi exclus să vedem un vicepreședinte de la AUR. Sau PSD, de ce nu? Sau… pe Claudiu Palaz (PMP).
Facem precizarea că numărul total de consilieri județeni este de 36, la care se adaugă votul președintelui, iar pentru desemnarea vicepreședinților este nevoie de jumătate plus unu din voturi, adică 19. PNL are 15 consilieri județeni, ca urmare a votului de la alegeri, plus votul președintelui, prin urmare trebuie să “facă rost” de încă 3 voturi (alți consilieri județeni, de la alte partide politice).
Presupunând că varianta Filipescu – Picu rămâne în picioare, vă oferim, mai jos, câteva detalii despre cei doi:
Răzvan Filipescu nu se află la primul mandat de consilier județean, fiind ales mandatul trecut pe listele Partidului Pro România. De data aceasta, Filipescu, de profesie economist, a fost ales pe listele Partidului Național Liberal. A anunțat că se alătură PNL în momentul debutului campaniei electorale de la locale, însă nu a semnat imediat adeziunea la acest partid, pentru a nu pierde mandatul. A făcut-o în ultima clipă, înainte de depunerea listelor de candidaturi pentru legislatura 2024-2028. Discuțiile privind viitorul acestuia (postul de vicepreședinte) au avut loc în cadrul PNL încă dinainte de alegeri. Răzvan Filipescu își dorește de mult postul de vice, existând discuții în acest sens și în mandatul lui Mihai Lupu (mandat care se apropie de final), însă negocierea nu s-a mai concretizat.
Conform declarației de interese, Răzvan Filipescu deține 4.900 de părți sociale în cadrul societății Predeal Holidays, este acționar la Banca Transilvania SA Cluj Napoca, membru în Camera de Comerț și Industrie Bilaterală România Brazilia – Sectorul 3 București și în Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea, cât și membru cotizant al Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Constanța.
Predeal Holidays SRL a fost înființată în anul 1993 și administrează Vila Predeal Holidays din stațiunea cu același nume, de pe Valea Prahovei. Firma are ca obiect de activitate restaurante și a înregistrat, în 2023, o cifră de afaceri în valoare de 4,2 milioane de lei, un profit net de 343.729 de lei și datorii de peste 1.2 milioane de lei, cu 29 de angajați.
Mai adăugăm și faptul că Răzvan Filipescu a fost și președinte al Autorității Naționale pentru Turism, între 2013-2014 (când premier era Victor Ponta).
Ioan Alexandru Picu este nou în politică, aflându-se la primul mandat de consilier județean. El este cunoscut datorită afacerilor și restaurantelor pe care le are în Constanța, precum și a unor acțiuni caritabile (cea mai interesantă dintre acestea a fost Gala Brazilor de Crăciun – desfășurată în decembrie 2023 la Forest M, localul deținut de familia lui Florin Mitroi).
Lawyers Club Pizza SRL, firmă fondată în 2017, administrează cunoscutul restaurant Rumen, și îi are asociați pe Ioan Alexandru Picu (95%) și pe Sever Picu (5%). În 2023, firma a raportat o cifră de afaceri în valoare de 2.675.508 lei, un profit net de 330.729 de lei și datorii de 354.685 de lei, cu doisprezece angajați.
Picu mai este asociat la Zum Logistic Fresh SRL, firmă ce administrează Plaja Zoom Beach din municipiul Constanța. În 2023, societatea a raportat o cifră de afaceri în valoare de 5.611.487 de lei, un profit net de 990.764 de lei și datorii de 1.824.241 de lei, cu nouă angajați. Firma a organizat, anul trecut, evenimentul „În curând, din nou acasă“, pe Stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanța, în urma unui contract atribuit de Primăria Constanța.
Totodată, Picu, de profesie economist, este asociat și la Zoom Holidays SRL, firmă înființată în anul 2015, cu sediul pe strada Eliberării, nr. 1. Aceasta se ocupă cu activități ale tur-operatorilor.
Mai adăugăm aici că, pe tot parcursul verii, Zoom Beach a colaborat cu Centrul Cultural Județean Theodor T. Budara, pe plaja lui Picu rulând filme, ba mai mult, Madrigalul a cântat, în cadrul Stagiunii Estivale a Teatrului de Stat Constanța, pe plaja proaspătului consilier județean.
Alexandra CUCU, Mihaela GIUGLEA
Citește și: