Cartierul Veterani s-a extins mult în ultimii ani, acesta fiind motivul pentru care sunt necesare modernizarea străzilor și realizarea unei infrastructuri care să răspundă nevoilor cetățenilor. Primăria Constanța a început demersurile pentru actualizarea Planului Urbanistic Zonal Veterani, iar prin acesta se vor stabili direcțiile, prioritățile și reglementările de amenajare a teritoriului, pentru dezvoltarea lui.
Administrația locală a lansat, în luna iulie, în consultare publică documentațiile pentru actualizarea PUZ-ului Veterani. Primăria Constanța nu a publicat încă raportul informării publicului. Potrivit reprezentanților Municipalității, în prezent Planul Urbanistic Zonal se află în etapa de verificare și validare, și nu va fi validat deoarece încă nu este stabilită Comisa de tehnică de urbanism.
Obiectivele principale ale Planului Urbanistic sunt: creșterea calității vieții, asigurarea suportului de reglementare privind eliberarea certificatelor de urbanism, corelarea intereselor colective cu cele individuale privind ocuparea și utilizarea spațiului urban, creșterea sustenabilității zonei prin peisaj, trafic și restructurare urbană.
Suprafața cartierului este de 89,36 ha, iar acesta are un număr de 634 de imobile. Zona este delimitată, la nord de strada Fântânele, la sud de DN39, la est de Șoseaua Mangaliei, iar la vest de un teren intravilan. În acest cartier, în prezent infrastructura rutieră este una slab dezvoltată, majoritatea drumurilor fiind de pământ. Atât străzile perimetrale, cât și cele din interior nu dispun de circulații pietonale, iar cartierul nu are stații de transport.
Potrivit studiului de trafic și de circulație, zona este slab dotată din punct de vedere al mobilității și al transportului urban, și nu există amenajări pentru a facilita transportul cu bicicleta, în timp ce intersecțiile sunt nesemaforizate. Elaboratorii PUZ-ului recomandă dirijarea circulației rutiere prin marcaje și indicatoare, amplasarea unor stații de autobuz și amenajarea pistelor pentru bicicliști.
Iată ce se va face după actualizarea Planului Urbanistic
După toate disfuncționalitățile sesizate cu privire la circulații, spații verzi, mobilitate urbană și transportul în comun, specialiștii au venit și cu o serie de recomandări ce vor trebui puse în aplicare după actualizarea PUZ-ului.
Vor fi propuse funcțiuni principale și secundare, subordonate sau de completare a celor predominante din zonă, aferente unei zone mixte, după caz: instituții, servicii, comerț, agrement, loisir și petrecerea timpului liber, locuire, transport.
Circulații pietonale – vor fi propuse soluții tehnice sub formă integrată privind traseele pietonale – timpul parcurs trebuie să fie cât mai scurt, în vederea schimbării modului de deplasare, suprapunerile cu alte tipuri de circulații.
Circulații carosabile – se vor propune soluții tehnice sub formă integrată privind organizarea tramei stradale, realizarea de parcaje subterane / supraterane, suprapunerea cu alte tipuri de circulații.
Spații verzi – se vor propune soluții de spații verzi amenajate compact sau de aliniament.
Piste pentru bicicliști — vor fi propuse soluții privind realizarea unui sistem integrat de piste pentru bicicliști, zone de stocare/parcare şi închiriere.
Condiții de construire — vor fi stabilite funcțiunile admise, valorile minime şi maxime ale indicatorilor urbanistici (regim de înălțime), precum şi regimul de construire în funcție de caracteristicile parcelarului rezultat prin sistematizarea zonei.
Mihaela GIUGLEA