VIDEO. PNL are două propuneri pentru funcția de prim-ministru: Florin Cîțu sau Ludovic Orban

0
322

Discuțiile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta s-au blocat, după ce P.N.L. a refuzat să cedeze șefia Camerei Deputaților. U.S.R.-P.L.U.S. a cerut ca funcția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină, însă P.N.L. îl susține pe Ludovic Orban. În această seară, fostul premier a făcut noi declarații cu privire la negocieri și a prezentat cele două formule cu care P.N.L. este de acord.

După ce Alianța USR PLUS a anunțat că respinge varianta Ludovic Orban premier, dar că susține variantele Dacian Cioloș, din partea U.S.R.-P.L.U.S., sau Florin Cîțu, din partea P.N.L. Reacția a venit după ce a apărut în spațiul public, pe surse, varianta de a fi desemnat premier tot Ludovic Orban, iar Florin Cîțu să ocupe funcția de președinte al Senatului.

Din acest motiv, în această seară, președintele P.N.L. a făcut noi declarații, cu privire la mandatul pe care îl are pentru negocierile pentru formarea Guvernului, din partea partidului, după B.P.N.

„Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ținând cont de solicitările partenerilor noștri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaților.

P.N.L., având o pondere de aproximativ 55%, în cadrul acestei majorități parlamentare, consideră legitim să desemneze candidat la funcția de prim-ministru și candidat la funcția de președinte al unei dintre Camere.

Mandatul nostru presupune două posibile variante:

  • Florin Câțu, candidat la funcția de premier, și subsemnatul, candidat la președinția Camerei Deputaților
  • în cazul în care nu se acceptă această variantă, ținând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noștri de negocieri, acceptăm și varianta ca PNL să desemneze premier și, de asemenea, să nominalizeze un candidat pentru funcția de președinte al Senatului. În această situație, candidatul la funcția de prim-ministru este desemnat președintele PNL, adică subsemnatul, Ludovic Orban, și candidatul la funcția de președinte al Senatului, domnul senator Florin Cîțu.

Tot în cadrul acestui mandat, am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice și trebuie să existe o pondere care să fie proporțională cu voturile primite de formațiunile politice care participă la formarea acestei coaliții, P.N.L. având o pondere de aproximativ 55%“, a explicat Ludovic Orban.

Mandatul de negociere al P.N.L. prevede și faptul că fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism, are dreptul deplin de a-și desemna candidații pentru pozițiile pe care urmează să le ocupe. „Nicio formațiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziție care aparține partidului respectiv. Ca atare, P.N.L. a demonstrat capacitatea de a guverna România, P.N.L. are deplina legitimitate de a-și desemna proprii reprezentanți pentru funcțiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliției de guvernare“, a mai spus Orban.

Președintele P.N.L. a motivat și decizia sa de a face declarații singur, fără ceilalți parteneri de negocieri, susținând că mandatul său primit din partea partidului este, în continuare, de a negocia formarea unui guven, cât mai repede posibil.

„Comunic astăzi, public, pentru că sunt nevoit să comunic public, pentru că din păcate înțelegerea pe care am avut-o de a nu comunica decât în comun și numai pe baza unor înțelegeri prestabilite nu a fost respectată. Și din cauza asta comunic acest lucru, dar comunicând în același timp mandatul pe care echipa de negociere l-a primit în unanimitate din partea BPN, repet în unanimitate, reiterez solicitarea către partenerii noștri să ne respectăm reciproc, să dialogăm în cadrul negocierilor, să evităm să evităm declanșarea unui război mediatic prin declarații publice în care să susținem puncte de vedere partizane, care pot să determine reducerea șanselor de înțelegere.

Dezmit categoric orice minciună care a fost lansată pe surse de unii sau de alții. Mandatul nostru, al P.N.L., este acela de a negocia, dacă este posibil, formarea unui Guvern cu U.S.R.-P.L.U.S., U.D.M.R. și evident cu grupul minorităților naționale.

Sunt convins că, în perioada care va urma, va exista mai multă înțelepciune, mai mult respect față de parteneri, mai mult respect față de votul cetățenilor și față de democrație și în măsura în care există deschidere de toate părțile, vom putea ajunge la o formulă comună de guvernare, de care are nevoie România cât mai repede“, a concluzionat Ludovic Orban.

O nouă rundă de discuții între cele trei partide este programată pentru joi, 17.12.2020.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.