“Poezie la nisip”, pe plaja din Corbu

0
236

Asociația Kulturale anunță derularea ediției a IV-a a festivalului POEZIE LA NISIP, în perioada 1-3 iunie a.c., în Corbu, județul Constanța.

Născută în primul an de pandemie, ca lectură poetică în cadrul unui proiect de dezvoltare a voluntariatului în rândul tinerilor din comună, activitatea “Poezie la nisip” s-a transformat, apoi, în festival poetic, reunind autori din toate generațiile, voci lirice distinctive în climatul cultural dobrogean și național.

Dacă în ediția din 2022, au fost aduse împreună poezia românească și cea de factură tradițională niponă, prin invitatul din Japonia, Yusuke Miyake, și prin alți doi autori de haiku și tanka din România, care au scris împreună și au publicat renku (poezie în lanț), anul acesta, la ediția a IV-a, Corbu își va deschide porțile către mai mulți poeți de la vest de Dunăre (București, Teleorman, Cluj, Iași, Slobozia).

Ca și marea, poezia înseamnă, simultan, sensibilitate și forță, mister și concretețe palpabilă, taină și dezvăluire, tăcere și vuiet, naștere și renaștere: viață. Plaja Corbu-Răsărit își va împleti propria poezie cu cea recitată de Bogdan Ghiu, Șerban Codrin, Iulia Pană, Șerban Axinte, Hristina Doroftei, Amelia Stănescu, Iulian Talianu, Toni Chira, Ramona Boldiszar, Sorina Rîndașu, Silvia Bitere, Daniela Varvara, Sorin Roșca, Ottilia Ardeleanu, Mircea Lungu,  Mara Mihai, Irina Gheorghiță, Mihaela Meravei, Sorin Rosentzveig.

Alături de poeții consacrați, vor fi elevi ai Liceului Teoretic “G. Călinescu” din Constanța, ai Cercului de scriere creativă din Palatul Copiilor din Medgidia, ai Cercului Școlar “Creativ” din localitatea gazdă și ai școlii din Topalu.

Deschiderea festivalului va avea loc pe 1 iunie a.c., la ora 14.00, în parcul Centrului de Tineret din Corbu, în prezența președintelui Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici, care va fi și comoderator al recitalului poetic din a doua parte a zilei, a directorului Rrvistei Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu, a lui Vasile Lumînare, primarul comunei Corbu – principalul partener al evenimentului -, a consilierilor locali, a invitaților scriitori și a mai multor iubitori de poezie din localitate și din împrejurimi.

Pe 2 iunie, de la ora 11.30, recitalurile de poezie și muzică, dar și expoziția pregătită de artiștii fotografi vor fi găzduite de Ion Scarlat, într-un cadru pitoresc din livada proprie Corbu.

De asemenea, poezia va putea fi privită și în sinestezie cu artele plastice, grație membrilor Filialei  Unu Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care au pregătit două expoziții de cartoline, prin care aduc împreună lucrări de artă plastică și fotografie cu versuri ale autorilor participanți, expoziții ce pot fi văzute în a doua zi de festival, la Corbu și, începând cu ora 17.00, la sediul din strada Eminescu, nr. 22, unde va avea loc și lansarea volumului de poezie semnat de Șerban Axinte, Păpădia electrică, Casa de Pariuri literare, ediția a II-a, sonoră, în lectura autorului.

În primele două zile, poezia va fi acompaniată de muzică live – folk, pop, rock,  prin amabilitatea cantautorilor Ion Scarlat, Laurențiu Marinescu, Valentin Levente, Daniel Chiorăscu, Laurențiu Stoian.

În recitalurile susținute de poeți la Muzeul de Artă  “Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu și la Complexul Muzeal Capidava, din a treia zi de festival, se alătură prozatorul de origine corbeană George C. Dumitru.

Tot în a treia zi, la cel mai mare muzeu de artă rurală din Europa, scriitorul optzecist Bogdan Ghiu, de data aceasta în ipostază de traducător, va prezenta cartea scrisă de Baptiste Morizot, Estelle Zhong Mengual, Estetica întâlnirii. Enigma artei contemporane.

Festivalul dorește, pe de o parte, promovarea poeziei autentice, prin glasul unor poeți cu geografii și imaginarii artistice ce se înscriu într-o largă paletă de stiluri literare și printr-un dialog sinestezic cu alte arte și chiar științe (ca arheologia), iar pe de altă parte, să înscrie comuna Corbu pe harta culturală a României, ca pe un loc în care se manifestă libertatea și frumusețea imaginației creatoare.

Parteneri în proiect: Primăria Corbu, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Constanța Unu, Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, SC MDM Analitics Serv SRL Năvodari, Școala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Corbu, Centrul Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”, City Tour Constanța, Asociația Multiculturală Anticus Constanța.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.