Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, împreună cu polițiști din cadrul Secţiei 8 Rurală Băneasa – Postul de Poliție Dobromir și jandarmi constănțeni, au desfășurat vineri, 18 martie, activități de informare privind violența domestică.
Activitatea s-a desfășurat în comuna Dobromi din județul Constanța pentru a informa femeile despre cauzele și consecințele ce țin de fenomenul violenței domestice, dar și despre efectele violenței asupra minorilor. Oamenii legii le-au explicat femeilor că violența domestică nu se referă doar la violența dintre soți sau foști soți, ci și la violența între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Pe parcursul activităților, polițiștii au prezentat câteva aspecte din Legea nr. 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, formele violenței (verbală, fizică) precum și modalitățile de prevenire a acestora.
În baza ordinului de protecție provizoriu, polițistul poate dispune evacuarea agresorului din locuință, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate, dar și o serie de alte măsuri, precum:
- reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună, după evacuarea agresorului;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
- obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
V.I.