Poliţistul de la Rutieră care a fost sancţionat de IPJ după ce a amendat un poliţist local arogant, şi-a câștigat dreptatea în instanţă

2
72787
Imagine de arhivă

Un polițist de la Serviciul Rutier Constanța, care a fost sancționat de conducerea Inspectoratului fiindcă l-a amendat pe un polițist local, și-a găsit dreptatea în instanță. Judecătorii i-au dat dreptate și au anulat sancțiunea dispusă asupra lui de către superiori, iar decizia este definititvă.

Un incident care a avut loc în urmă cu doi ani a generat dispute în care au fost implicați un polițist de la Rutieră, pe de o parte, și un polițist al Primăriei Constanța, de cealaltă parte. Așa cum am mai arătat și în alte articole, un polițist de la Locală a fost amendat de un polițist de la Serviciul Rutier, pentru refuzul de a se legitima, în contextul în care cel de la Locală a surprins în trafic un individ beat și fără permis, iar datele sale erau necesare pentru completarea unui proces-verbal de constatare.

Întrucât angajatul Primăriei nu s-a supus regulilor de a se legitima, polițistul de la Rutieră l-a amendat. Doar că, ulterior, tot el a fost sancționat de superiori: i-au aplicat o sancțiune disciplinară, în condițiile în care acesta chiar și-a făcut treaba. Din acest motiv s-a ajuns în instanță, unde polițistul de la Rutieră, Adrian Marian Chisoiu a cerut să i se anuleze această sancțiune.

Context

După decretarea stării de urgență din 2020, când nu se putea ieși afară din casă decât în baza unei adeverințe sau a unei declarații, în noaptea de 30 spre 31 martie un angajat al Poliţiei Locale a tras pe dreapta ”şoferul” unei maşini care circula haotic şi cu luminile stinse. Ulterior, localul a constatat că cel aflat la volan era băut și nu deţinea permis de conducere şi nici adeverinţă prin care să justifice prezenţa pe stradă. A fost solicitat în ajutor un echipaj al Poliţiei Naţionale, de la Rutieră, pentru că numai Poliţia Naţională are competență de a face cercetări în astfel de cazuri.

Polițistul de la Rutieră, Adrian Marian Chisoiu, a solicitat documentele celui de la Locală, pentru a completa procesul verbal, dat fiind că cel din urmă a făcut constatarea în trafic. Doar că, potrivit declarațiilor, ”localul” a început să fie arogant, a refuzat să se legitimeze și chiar i s-a adresat într-un mod superior colegului său de la Rutieră, deși se știa că Poliția Locală se afla, în momentul acela, în subordinea Poliției Naționale.  

Astfel, polițistul Adrian Marian Chisoiu a fost nevoit să întocmească două acte de constatare: unul pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului, pentru cel aflat cu mașina, respectiv pentru refuz de legitimare, în cazul angajatului primăriei.

A dat IPJ în judecată

Așa cum arătam mai sus, polițistul a fost sancționat și s-a adresat instanței pentru anularea sancțiunii.

În urmă cu un an, respectiv 19 martie 2021, Tribunalul i-a dat câștig de cauză pe fond, anulând dispoziția șefului IPJ Constanța prin care i-a fost diminuat salariul de bază cu 5% pe o perioadă de o lună, plus plata a 700 de lei cheltuieli de judecată.

Mai departe, așa cum era de așteptat, hotărârea a fost atacată cu recurs de către reprezentanții IPJ Constanța. Calea de atac a fost judecată recent, la Curtea de Apel, iar luni, 14 martie, la doi ani de la incidentul respectiv, a venit și verdictul final: polițistul de la Rutieră a avut dreptate, iar cel de la Locală a greșit. Judecătorii au respins recursul ca nefondat, IPJ Constanța va trebui să anuleze sancțiunea polițistului de la Rutieră și să plătească cheltuielile de judecată de câte 700 lei, atât pentru fond, cât și pentru recurs. Hotărârea este definititvă.

Daniel ALBU

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.