Pompierii din Constanța, Tulcea și Ialomița s-au luptat ore întregi cu flăcările de la Palatul Arhiepiscopiei Tomisului. Au fost câte două echipaje din fiecare județ. În ajutorul pompierilor au sărit și colegii de la Oil Terminal.
În urma incendiului, a ars mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi. La ora 1.27 incendiul a fost lichidat, dar echipajele de intervenţie au rămas la locul solicitării pentru îndepărtarea tuturor efectelor negative. Din fericire, nu a fost nicio victimă. La momentul izbucnirii incendiului, au reuşit să se autoevacueze toţi cei 15 călugări aflaţi în chilii.
Potrivit ISU Dobrogea, la fața locului au fost trimise şapte autospeciale de stingere cu apă şi spumă, trei autoscări, un echipaj de descarcerare, un echipaj SMURD, ambulanţă SAJ, şi peste 60 de pompieri.
În noaptea de sâmbătă, 15 octombrie, cu puțin înainte de ora 22.00 a izbucnit un teribil incendiu. Flăcările s-au extins cu repeziciune, iar turnurile Palatului Arhiepiscopal au început să se prăbușească. La ora la care pompierii au fost anunţaţi de producerea incendiului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie oficia la Catedrala Arhiepiscopală Acatistul Învierii Domnului. Catedrala Arhiepiscopală se află foarte aproape de locul incendiului. Slujba religioasă a fost transmisă pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului, dar a fost întreruptă la un moment dat.
„Mansarda era locuită de călugări. Ei s-au autoevacuat. Documentele Arhiepiscopiei se află la etajele inferioare. Vom vedea despre ce pagube vorbim după stingerea incendiului”, a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. „Avem certitudinea că nu este vorba de o mână criminală”, a mai spus acesta.
Palatul Arhiepiscopiei Tomisului a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani. Potrivit Patrimoniului Dobrogean, clădirea a fost ridicată între anii 1928-1932, după planurile arhitectului Ion D. Enescu, fiind construit în stil neobizantin. Între anii 1957-1977, în această clădire a funcţionat Muzeul de Arheologie. Apoi aici s-a mutat Biblioteca Judeţeană care a rămas în această clădire până în 1998.
A.V.
Citește și: