Prefectul Silviu Coșa a avut astăzi, 1 februarie a.c., la Prefectura Constanța, consultări cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS), ai medicilor de familie și de ambulator, pentru a analiza problemele generate de subfinanțarea sistemului medical în prespital.
”Pacienții nu trebuie să aibă de suferit, fiindcă există bani pentru sănătatea românilor. Dialogul avut astăzi cu reprezentanții medicilor de familie și de ambulator, împreună cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, a căutat să identifice și alte soluții, în afara unei redistribuiri mai juste, de către Ministerul Sănătății, a bugetului majorat de care dispune în 2024. Prevenția este cel mai la îndemână mijloc. Pentru pacienți, înseamnă identificarea unor posibile afecțiuni în stadii incipiente. Pentru sistemul sanitar, înseamnă cheltuieli mai reduse și bonificații pentru medici”, a explicat prefectul Silviu Coșa.
La masa dialogului au fost prezenți prefectul Silviu Coșa, dr. Gabriela Dascal, presedintele Colegiului Medicilor Constanța, Luminița Nagy, președintele CJAS Constanța, dr. Adrian Barbu, medic neurolog și reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator (APMA) Constanța, dr. Ștefana Zamfir, reprezentant al Colegiului Medicilor din Constanța și medic de familie și dr. Sorin Bădoiu, medic de familie și reprezentantul Patronatului Medicilor de Familie.
”Domnul prefect cunoștea situația, însă fără detaliile tehnice aferente activității medicale. În calitate de reprezentant al APMA am expus situația actuală a segmentului medical prespital, cu accent pe finanțarea discriminatorie ce a avut loc în iulie 2023, când creșterea valorii punctului în cazul medicinii de familie a fost de la 4 la 8 lei, în timp ce pentru ambulatoriile de specialitate acesta creștere a fost de la 4 la 4.5 lei. Aceste discrepanțe se regăsesc și în media valorii deconturilor care, în cazul cabinetelor de medicină de familie este de 42.691 lei, în timp ce pentru ambulatoriile de specialitate atinge o valoare de 23.926 lei, valori raportate la nivelul lunii noiembrie 2023, în județul Constanța.
Deasemenea, lipsa unei predictibilități financiare este un factor important ce face foarte dificilă decizia de investiție în echipamente medicale imperios necesare desfășurării activității medicale. Dacă în medicina de familie plata per capita oferă un grad minim de predicție, în cazul ambulatoriilor de specialitate nu există o astfel de facilitate”, a precizat dr. Adrian Barbu, reprezentatul APMA Constanța, după întrevederea cu prefectul Silviu Coșa.
Medicul Adrian Barbu a adus în atenția reprezentantului Guvernului în teritoriu importanța ambulatoriului de specialitate în gestionarea unui număr mare de patologii, inclusiv a programelor naționale de sănătate și responsabilitatea mare ce derivă din această activitate. ”Având în vedere că aceste venituri sunt aferente cabinetului, din ele se efectuează plățile către furnizorii de servicii, se achită consumabile, se achiziționează echipamente medicale, se plătesc salariile personalului auxiliar, chirii și nu în ultimul rând obligațiile fiscale aferente. În acest fel suma rămasă medicului în multe cazuri este disproporționat de mică raportat la volumul activității desfășurate.
Am prezentat solicitarea fermă a APMA pentru o valoare unică garantată a punctului de servicii medicale în asistența medicală prespital, numai în acest fel putând exista posibilitatea desfășurării unui act medical de calitate, fără presiuni financiare ce ar putea duce chiar la închiderea definitivă a unor cabinete medicale de specialitate din cauza actualei finanțări deficitare, cu consecințe deosebit de grave asupra întregului sistem medical. Domnul prefect a susținut în totalitate punctele de vedere expuse și ne-a asigurat de întregul suport al domniei sale în demersurile pentru fundamentarea unui sistem medical care să ofere servicii de sănătate la standarde cât mai ridicate, a conchis dr. Adrian Barbu, reprezentatul APMA Constanța. Facem precizarea că dialogul va continua pe marginea soluțiilor care ar putea genera modificări legislative în favoarea pacienților și cadrelor medicale.
Alexandra VASILE