Preotul Eugen Tănăsescu, despre medicii implicaţi în lupta împotriva COVID: “Sunt niște eroi. Îngeri. Simpli și buni samariteni, aproapele nostru, care pune pe rănile noastre “untdelemn și vin”. Vrednici sunt!”

0
1557

Medicii implicați în lupta împotriva COVID-19 sunt nişte eroi, susţine preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. “Când virusul ajunge la plămân, începe o luptă contra cronometru. El inflamează plămânii, îi lasă treptat fără aer. Alveolă după alveolă, devin nefuncționali. Simți că începi să te sufoci… Medicii aplică tot ce știința a descoperit despre noul coronavirus: protocoale, tratamente, analize, cu credința că virusul va muri, inflamația se va opri și plămânii vor fi recuperați”, explică preotul.

Vă redăm integral mesajul preotului:

Doctorii ne omoară în spitale” – una dintre marile prostii rostogolite sub frica morții sau disprețului de coronavirus. Cine-și poate închipui că un cadru medical care umblă aproape zilnic printre cei infectați, riscând infectarea proprie și a celor apropiați, le-ar dori răul? Doar un om serios zdruncinat sufletește.

Medicii nu pentru asta vin la spital, ci ca să vindece. Pe cei ce pot fi vindecați… Da, 20% din cei infectați ajung la spital cu plămânii afectați. 3% mor. De aici tragedia, furia, neputința. Dar nu vă pierdeți rațiunea.

Ce omoară, de fapt? Trasul de timp (că nimeni nu vrea din prima la spital, iar boala evoluează), boli asociate, o imunitate scăzută. Și încăpățânarea de a crede că la spital nu e bine. În realitate, e singurul loc unde poți primi îngrijiri adecvate. Nu vise, nu homeopate, nu naturiste. Nu tratezi pneumonia severă cu petale de flori și rădăcini de brusturi. Antibiotice. Antivirale. Astea vindecă.

Când virusul ajunge la plămân, începe o luptă contra cronometru. El inflamează plămânii, îi lasă treptat fără aer. Alveolă după alveolă, devin nefuncționali. Simți că începi să te sufoci… Medicii aplică tot ce știința a descoperit despre noul coronavirus: protocoale, tratamente, analize, cu credința că virusul va muri, inflamația se va opri și plămânii vor fi recuperați.

Și pentru 17% știința și credința vor fi bucurie: vor ieși din spital pe picioarele lor, negativi. Pentru 3% însă trupul va fi prea neputincios. Tratamentele, eforturile cadrelor medicale, tot arsenalul tehnologic pus în luptă nu va fi suficient. Virusul va fi mai tare…și durerea mai mare.

Nu e singura boală care omoară. Mai sunt și altele (MERS omoară 30%, nu 3%).
Dar ceea ce te uimește e gradul de infectare. Nu cred că e om care să nu aibă pe cineva apropiat infectat. Mai toți am auzit de cunoscuți ajunși prin spitale. Și, din păcate, unii avem deja la pomelnicul cu adormiți pe cineva drag.

Ce e de făcut? În nici un caz nu e de aruncat cu pietre în singurii oameni care fac ceva să ne vindece de virus. Dimpotrivă. Căutați să-i înțelegeți. Opriți hăhăiala disprețuitoare sau agitația panicardă. Documentați-vă din surse serioase. Lăsați teoriile conspiraționiste care, autojustificându-vă fricile, pe voi vă îmbolnăvesc mai întâi. Sufletește.

Și puneți-vă în locul lor: medici, asistente, infirmiere, ambulanțieri, brancardieri, tot personalul. Câte doi sau trei la zeci de pacienți. Toți suferă. De toți te doare. Cum te împarți? Faci gărzi, ture, kilometri prin spital.

Dați slavă lui Dumnezeu dacă ați fost între cei 80% ușor afectați. Sprijiniți cu ce puteți pe cei 20%. Feriți-vă să vă infectați. Rugați-vă să aveți imunitate suficientă pentru a nu ajunge la spital, în caz de infectare.

Și aveți recunoștință și empatie față de cei care, sufocați în costume de cosmonaut, stau de luni de zile, zilnic, la căpătâiul celor cu plămânii afectați, făcând tot ce e omenește posibil ca să se vindece. Sunt niște eroi. Îngeri. Simpli și buni samariteni, aproapele nostru, care pune pe rănile noastre “untdelemn și vin”. Vrednici sunt!“, susţine preotul Eugen Tănăsescu.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.