Președintele AEC: “Este discriminatoriu ca unui elev să îi fie interzis accesul la examen din cauza temperaturii corporale”

0
448
Foto- arhiva

Asociaţiile de elevi din ţară susţin apelul făcut de Avocatul Poporului faţă de condiţia prin care elevilor cu temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius le este interzis accesul la probele scrise ale examenelor naţionale. Asociaţiile reprezentative ale elevilor din România consideră că măsura prin care elevilor nu le este permis accesul la probele examenelor de Evaluarea Naţională şi Bacalaureat este una discriminatorie şi că Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii trebuie să ţină cont de decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi de recomandarea Avocatului Poporului.

Reprezentanţii elevilor au atras atenţia în legătură cu faptul că există o serie de alte cauze din cauza cărora temperatura corporală poate depăşi limita impusă de autorităţi. Infecţiile dentare, sinuzitele, virozele, ciclul menstrual, dar şi emoţiile sau stresul prin care o bună parte din elevi trec atunci când susţin un examen de acest gen, reprezintă un motiv întemeiat prin care celor din anii terminali să nu le fie interzisă participarea la examene.

De asemenea, organizarea unei sesiuni speciale nu este o măsură benefică, mai susțin elevii, întrucât temperatura corporală poate depăşi limita impusă de autorităţi, iar autorităţile nu au menţionat o soluţie în acest sens.

Totodată, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu şi nu constituie o certitudine medicală, a existenţei infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, având în vedere şi faptul că elevii au obligaţia de a respecta regulile privind distanţarea fizică şi dezinfecţia.

Mai mult, perioada în care cursurile au fost suspendate a fost una plină de semne de întrebare în ceea ce priveşte examenul pentru elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, iar haosul a creat de altfel panică în rândul elevilor. Cei peste 170.000 de elevi ce urmează să susţină luni, 15 iunie a.c., prima probă a examenului de Evaluare Naţională s-au pregătit pentru prima sesiune a examenului, iar o altă amânare va afecta în mod negativ performanţele şi rezultatele acestora“, explică reprezentanții elevilor.

Soluţia propusă de asociaţiile de elevi, menţionată şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării este ca elevii cu temperatura corporală mai mare decât limita specificată de autorităţi să susţină examenele la data stabilită, într-o altă sală de clasă, amenajată special pentru această situaţie.

Aşadar, elevii solicită ferm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să retragă în regim de urgenţă condiţia care are ca efect încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate, precizând că: “Elevii trebuie să susţină examenele la data stabilită!”

Este discriminatoriu ca unui elev să îi fie interzis accesul la examen din cauza temperaturii corporale, mai ales atunci când aceasta nu ne arată clar faptul că eşti infectat, avem decizia CNCD şi recomandarea Avocatului Poporului. Măsurarea temperaturii este o metodă de prevedere a răspândirii virusului, dar una care nu asigură protecţie directă, măsurile reale fiind purtarea măştii, păstrarea distanţei necesare şi respectarea regulilor de dezinfecţie“, susține Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

Este cazul ca autorităţile să nu mai conteste competenţa unor organe mai bine pregătite, deoarece în această luptă, singurii care au de suferit sunt elevii care vor participa la examenele naţionale şi vor fi, în cele din urmă, afectaţi de deciziile luate în necunoştinţă de cauză de către Guvern. Pe această cale doresc să specific că, în calitate de elev ce urmează să susţină examenul de bacalaureat, nu voi uita niciodată incompetenţa şi lipsa de interes a actualului Guvern referitor la sănătatea şi siguranţa elevilor. Educaţia nu este un joc politic“, potrivit președintelui AEBI, Alexandru-Nicolae Rădulescu.

După o rundă discriminatorie a elevilor cu privire la achiziţionarea de tablete pentru cei aflaţi în medii dezavantajate şi alta cu privire la transport, urmează cea de a 3-a rundă prin care guvernul îi discriminează pe elevi, în acest caz cu privire la examenele naţionale. Toţi ştim că temperatura corpului creşte din mai multe motive, mai ales pe timp de vară; poate un elev merge pe jos până la unitatea de învăţământ în care va da examenul, poate are o infecţie în organism de care nici nu ştie, sau poate e fată şi se află la menstruaţie. Sunt o multitudine de astfel de exemple, iar noi nu ne putem permite restrictionarea dreptului lor de a da examenul“, a precizat Paula Livia Buda, preşedinte AEM.

Creşterea temperaturii corporale nu este neapărat determinată de infectarea cu COVID-19. O infecţie la măsea, ciclul menstrual, o viroză sau chiar emoţiile pot fi factori în acest sens. Este absolut necesar ca MEC să respecte decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi recomandările Avocatului Poporului pentru bunăstarea elevilor. Facem apel la conştiinţa doamnei ministru şi îi spunem că soluţiile există şi sunt nenumărate : elevii cu temeperarură ridicată pot fi izolaţi într-o sală separată împreună cu profesorul supraveghetor, unde îşi vor susţine examenul la data stabilită. Rugăm autorităţile să ţină cont de solicitarea noastră şi să ne arate tuturor, că favorizează educaţia, nu restricţionarea ei“, a declarat Alexia Maria Coman, vicepreşedinte AVE.

Elevii nedreptăţiţi se pot adresa instanţelor

Cei care se simt nedreptăţiţi se pot adresa instanţelor. “Evident că se poate adresa instanțelor, pentru că această măsură se va lua la nivel administrativ și poate fi contestată, dar asta ar însemna să se ajungă acolo. Opinia mea este că nu se va ajunge până acolo, iar persoanele care sunt cu adevărat bolnave și care vor afla de acest lucru în dimineața examenului cred că nu vor mai avea o problemă în faptul că nu au dat un examen. Cred că va fi mai important faptul că s-a aflat că este bolnav și s-a dus să-și primească tratamentul necesar. Este adevărat că este o problemă și sunt convins că se vor găsi soluții pentru acest aspect”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Traian Bundă. Mai multe zile de examinare ar fi o metodă eficientă. “Propunerea mea ar fi să existe mai multe zile de examinare sau mai multe etape, pentru cei care nu au putut să susțină examenul în ziua respectivă, pentru că au avut simptome și au fost opriți la intrare, să se organizeze o nouă examinare la câteva zile după. Probabil că vor exista săli unde vor fi izolate doar persoanele care prezintă ceva simptome și care probabil vor da singuri examenul în sală sau vor fi mai puține persoane. Mai mult ca sigur că se vor distanța foarte mult și vor fi foarte puțini elevi în săli ca să păstreze o distanță foarte mare între ei și atunci riscurile vor fi diminuate”, conform avocatului Traian Bundă.

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.