Deși în aceste zile în unele zone ale țării temperaturile au ajuns și la 18 grade, meteorologii au aunuțat și vreme geroasă în următoarea perioadă. Astfel, în ultima vreme au reapărut speculațiile cu privire la faptul că România nu ar avea suficent gaz pentru a trece de această iarnă. Temerile sunt alimentate și de situația delicată din Ucraina. Dar nu trebuie să ne temem, dă asigurări președintele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, George Niculescu.
George Niculescu ne-a declarat că depozitele de gaze din prezent sunt suficiente și vor asigura fără nicio problemă nevoile interne. Mai mult decât atât, acesta a reamintit că România este cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană și că există mari șanse ca această poziție să fie ocupată pentru mai mult timp.
„Din anul 2024, România este cel mai mare producător de gaze natural din Uniunea Europeană. Lucrul acesta nu este întâmplător, ci se datorează companiilor de producție a gazelor naturale, mai ales Romgaz, care au înțeles nevoia ne a investi mai mult în partea de producere. Deci, prin investiții, România a reușit să-și crească producția de gaze, devenind cel mai mare producător din UE. Mai mult decât atât, trebuie să nu uităm de faptul că în 2022 o companie a început să extragă gaze din Marea Neagră, iar din anul 2027 vom avea primele molecule de gaze naturale produse în zăcământul Neptun Deep. Acest zăcământ va fi exploatat de compania Romgaz și de OMV Petrom. Aceste volume suplimentare de gaze naturale vor consolida poziția de lider a României. Pe lângă declarațiile pe care le fac anumite persoane în această perioadă, îndemn pe toată lumea să se uite pe cifre.
În data de 6 ianuarie 2025 consumul de gaze la nivelul României a fost de aproximativ 44 de milioane de metri cubi. Acest consum a fost acoperit pe deoparte din producția zilnică care a fost de aproximativ 24,5 milioane de metri cubi, iar diferența fiind extrasă din depozitele subterane pe care le avem, 21,5 metri cubi. Deci, nici un fel de probleme în asigurarea volumelor necesare de gaze naturale pentru consumul populației și pentru consumul agenților economici. Situația este bună și în data de 7 ianuarie. Avem o prognoză de consum de aproximativ 42 de milioane de metri cubi”, a precizat președintele ANRE, George Niculescu.
Precizăm că în octombrie 2024 România a devenit, pentru prima dată, cel mai mare producător de gaze din UE, urmată de Olanda pe locul doi și Germania pe locul trei. Până atunci, România era al doilea producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, după Olanda.
Mihaela GIUGLEA