Preşedintele Iohannis: “Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius”

0
209

Preşedintele Klaus Iohannis a decorat, joi, personalităţi din domeniul culturii, între care naistul Gheorghe Zamfir, dar şi Teatrul de Stat Constanţa cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni. Chiar dacă actorii constănțeni nu au unde să joace de mai multe luni, ei au fost felicitați de președintele României, Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor acordat Teatrului de Stat Constanţa fiind ridicat de către directorul Erwin Șimșensohn.

“De Ziua Culturii Naţionale, recunoaştem rolul personalităţilor culturale româneşti în modernizarea şi democratizarea României, în aderarea la valorile europene. Va rămâne înscrisă cu majuscule în cronici implicarea exemplară a gânditorilor, a artiştilor, a promotorilor şi a întemeietorilor de instituţii de cultură în afirmarea identităţii, a statalităţii şi a unităţii naţionale a României. Această zi de sărbătoare este, totodată, şi prilejul exprimării gratitudinii societăţii pentru contribuţia artiştilor contemporani la sporirea tezaurului culturii româneşti. Înscrisă în dialogul şi în schimbul mondial de valori, prin participări prestigioase la festivaluri şi concursuri internaţionale, creaţia contemporană ridică constant prestigiul ţării noastre
“, a declarat preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni.


Şeful statului a conferit Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler prof. univ. dr. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române; Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler lui Gheorghe Zamfir – interpret, compozitor şi dirijor; Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Vasile Gheorghe, scriitor şi traducător; Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor Teatrului de Stat Constanţa; Ordinul Naţional “Meritul Cultural” în grad de Cavaler lui Ioan Hădăring – scriitor, lui Luan Topciu – scriitor şi traducător; Ordinul Naţional “Meritul Cultural” în grad de Cavaler lui Ştefan Baloc – artist plastic.

Domnule Gheorghe Zamfir, dumneavoastră aţi purtat în cele patru zări vibraţia şi acordurile spaţiului mioritic. Pentru mulţi, profunzimea folclorului românesc se identifică cu sunetul ancestral al naiului şi cu virtuozitatea lui Gheorghe Zamfir! Domnule Mircia Dumitrescu, activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstraţi în spaţiul academic şi în atelier. Prin largul spectru al expresiilor artistice pe care le abordaţi, cu inspiraţie şi succes, opera şi activitatea dumneavoastră sunt, pentru generaţiile care au avut şansa de a le fi mentor, un exemplu de urmat! (…) Domnule Luan Topciu, domnule Ştefan Balog, domnule Ioan Hădărig, dumneavoastră v-aţi distins prin valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale, prin energia cu care aţi potenţat dialogul cultural interetnic şi l-aţi prezentat publicului român şi celui de peste hotare ca pe una dintre valorile şi caracteristicile culturii noastre! În ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea ţării noastre în procesele politice, economice şi sociale occidentale. Acest proces istoric s-a sprijinit pe cunoaşterea, pe dialogul şi pe interferenţele dintre cultura spaţiului românesc şi cea europeană. Dumneavoastră, domnule Geo Vasile, prin activitatea de decenii în slujba dialogului cultural, dovediţi importanţa, actualitatea şi vitalitatea acestei relaţii. Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius!“, a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că este nevoie de susţinerea domeniului cultural. “Am aniversat recent 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: o opţiune politică şi expresia voinţei naţiunii, dar şi desăvârşirea unui proces care a caracterizat societatea şi cultura românească în ultimul secol şi jumătate. Nu întâmplător, una dintre cele mai trainice legături cu valorile Uniunii Europene este realizată de domeniul cultural din România. De aceea, este nevoie nu numai să apreciem, dar şi să susţinem acţiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înţelegerii, a respectului reciproc şi a toleranţei”, a mai spus Iohannis.

Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța, a declarat: „Acordarea Ordinului „Meritul Cultural” teatrului nostru reprezintă o încurajare, o recunoaștere a valoroaselor proiecte realizate de Teatrul de Stat Constanța, a realizărilor din prezent și din trecut și un omagiu postum adus tuturor celor care și-au dăruit viețile scenei constănțene.
Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, de-a lungul anilor, au construit un teatru puternic, important și relevant, dar și tristețea pentru toate episoadele grele prin care această instituție a trecut în diferite momente. Suntem și astăzi într-unul dintre aceste momente, dar sunt convins că, alături și cu sprijinul direct al tuturor autorităților, dar și al întregii societăți civile constănțene, vom depăși în curând etapa dificilă a lipsei unui spațiu propriu de joc și de repetiții”
.

Cu această ocazie, reprezentanții Teatrului de Stat din Constanța au dorit să actualizeze și să rememoreze, pe scurt, realizările remarcabile ale teatrului de-a lungul a șapte decenii, prin vremuri rareori favorabile culturii, vremuri în care artiștii și ceilalți angajați ai teatrului au fost nevoiți să surmonteze numeroase dificultăți, cele mai multe legate de cenzura regimului comunist, altele, de abuzurile administrației locale.


Teatrul a fost fondat în anul 1951 prin Decret al Consiliului de Miniștri, iar spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice românești.

De-a lungul deceniilor de existență, teatrul constănțean a avut și are mari actori, mari regizori, pe scenele sale s-au montat piese ale unor mari dramaturgi români și străini și se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe țară: „Vilegiatura” și „Nora și soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Șobolanul rege” de Matei Vișniec, „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov, „Lasă-mă să intru” de John Ajvide Lindqvist, „Ziua Z” de Ionuț Sociu.


„Serile de teatru antic”, eveniment cu aură de legendă, au reprezentat, în analele „Teatrului Dramatic Ovidius”, un moment important ce își găsește în prezent continuitatea prin organizarea Festivalului Internațional de Teatru, care a avut patru ediții, cea mai recentă fiind cea din 2019, înainte de pandemie.


În prezent, teatrul din Constanța are onoarea de a participa în cadrul unui proiect inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cea mai importantă structură asociativă de acest gen de pe continentul nostru, alături de 14 dintre cele mai prestigioase teatre din Europa. Proiectul va prilejui actorilor realizarea unei importante coproducții internaționale și participarea la turnee în Europa, precum și la o bursă de spectacole în cadrul unui Festival ce se va desfășura în Portugalia.


Repertoriul din prezent al teatrului este unul bogat, variat și valoros, răspunzând necesităților publicului constănțean. Teatrul face, de asemenea, toate eforturile pentru a se adapta condițiilor extraordinare din această perioadă, în care, după restricțiile impuse de pandemie, se confruntă și cu lipsa unui spațiu de joc, sala TSC fiind în curs de renovare.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.