Lectorul universitar Mihai Lesaru, președintele Societății de Imagistică a Sânului din România, susține că Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Orășenesc Hârșova, inaugurat vineri, 15 aprilie a.c., este „o șansă pentru locuitorii de aici, care au la îndemână aparatură performantă”.
„Degeaba ai mașina foarte bună, dacă nu ai șoferul. Din fericire, este și șoferul. Eu sunt foarte încântat de faptul că dr. Gavrilă a reușit să facă lucruri extraordinare. Are și dăruirea. Face naveta și se agită să facă lucruri extraordinare și asta înseamnă o șansă pentru oamenii de aici. Nu trebuie să meargă la Constanța, la București. Am încântarea să vin aici și să văd pacienți pe care îi vede el aici. Săptămâna asta chiar s-a întâmplat cu o pacientă, care a ajuns cu rezultatul la Fundeni prin cineva și am văzut că are ștampilă. Știu că se face treabă bună și am venit eu la Alex să vedem împreună pacienta. Din punctul meu de vedere, el ia decizii bune. Aveți aparatură bună, aveți șofer bun și ar trebui să meargă treaba fără probleme”, a declarat președintele dr. Mihai Lesaru.
De la 40 de ani se începe explorarea mamografică, iar screening-ul de la 50 de ani
Imagistica Sânului se ocupă de investigații imagistice, respectiv ecografie, mamografie, RMN, în ceea ce privește patologia de sân. Medicul recomandă pacientelor să înceapă explorarea mamografică de la 40 de ani. El accentuează că se dorește un program de screening pentru cancerul mamar, care la acest moment nu există în România.
„Sunt bazele logistice, umane și încep să se contureze. Cancerul este perfect vindecabil dacă îl depistezi la timp. Dacă îl depistezi târziu, lucrurile merg prost. Depistat devreme, vindecarea este 90% la 10 ani să supraviețuim. Este foarte bine. De la 40 de ani se începe explorarea mamografică. Screening-ul începe de la 50 de ani. Noi am recomandat, prin Societate, să se facă la doi ani o mamografie. În condițiile acestea noi considerăm că depistăm majoritatea cancerelor. Ideal ar fi ca o orice femeie care are o problemă să facă mamografie, plus ecografie. RMN-ul este o metodă pentru cazuri de lămurit. Nu începem casa cu acoperișul. Întâi trebuie să avem baza: mamografie, plus ecografie. Cancerul nu doare și de aici vine și parșivitatea lui. Când își face simțită prezența s-ar putea să fie prea târziu. O gâlmă, care apare și nu doare, ar putea fi cancer„, a declarat dr. Mihai Lesaru.
Reamintim faptul că Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală de la Hârșova dispune de dotări și echipamente medicale moderne, de ultimă generație, unice în țară, menite să contribuie la îngrijirea pacienților din România la fel ca în cele mai prestigioase clinici din lume.
Alexandra VASILE
Bună ziua,cum aș putea să mă programez la d.l dr Lesaru Mihai?Multumesc anticipat.