Prețul petrolului american – care a scăzut la minus 37 dolari la un moment dat – a fost produs până la data limită de tranzacționare și acum este din nou aproape de o cifră pozitivă, scrie BBC.com
Prețul petrolului din Marea Britanie a fost lovit și el, dar prețul unui baril de brut Brent este acum de aproximativ 23 de dolari.
„Acțiunea prețurilor de ieri este cel mai bine înțeleasă ca o caracteristică ciudată sau”, a spus analistul James Trafford al Fidelity International.
El consideră că evoluția prețurilor fără precedent confirmă faptul că cererea pe termen scurt este foarte slabă.
„Dar nu este cataclismic”, a spus el. „Nu vedem prețurile negative ale petrolului ca o nouă normalitate, care va merge înainte.”
Prețurile petrolului au scăzut brusc din cauza unei combinații de ofertă excesivă și a unei prăbușiri a cererii globale din cauza scăderii activității economice încasate de măsurile de blocare a coronavirusului.
Ce s-a întâmplat?
Prețul petrolului pe care îl vedem raportat este de fapt prețul viitor al petrolului. Futures sunt în esență contracte pentru livrarea mărfii fizice la o dată ulterioară.
Deci, când ne uităm la prețurile petrolului, vedem de fapt prețul pieței pentru lunile viitoare.
Pe măsură ce data de livrare se apropie, aceste contracte trebuie transferate în perioada următoare.
Prețul unui baril de West Texas Intermediate (WTI), referința pentru petrolul american, a scăzut luni pentru prima dată în istorie.
Dar asta avea legătură doar cu contractul din mai, care urma să expire.
Comercianții care dețin contractul nu au reușit să găsească cumpărători, deoarece nimeni cu capacitatea de a lua livrarea nu și-a dorit acest lucru.
„Nimeni nu vrea să preia livrarea de petrol luna viitoare, deoarece nu au unde să îl depoziteze, așa că prețul a scăzut sub zero”, a explicat Rachel Winter, director de investiții asociat la Killik & Co.
Asta înseamnă că prețurile petrolului vor scădea în continuare?
„Prețurile petrolului și capitalurile proprii asociate vor rămâne în mare măsură slabe pe termen scurt”, a prezis James Trafford.
El a spus că reducerile de aprovizionare convenite recent de grupul Opec din economiile producătoare de petrol nu sunt susceptibile să fie suficiente pentru a echilibra piața în curând.
Se consideră că Opec caută să reducă imediat producția de petrol, decât să aștepte până luna viitoare, pentru a ușura presiunea asupra prețului.
„Tipul de dislocare la care a fost martor luni, oricât ar putea să-l defileze unii, indică o problemă fundamentală pe piețele petroliere, și anume lipsa capacității de stocare și a cererii”, a spus Neil Wilson, analist senior de piață la Markets.com.
„Dar arată și piața care încearcă să-și facă treaba, forțând prețul să scadă suficient pentru a închide producția.”
Artur Baluszynski, șeful de cercetare la Henderson Rowe, a fost de acord că efectul este temporar, dar a avertizat asupra implicațiilor sale.
„Criza Covid-19 distruge cererea globală de energie și fără o linie de timp privind sfârșitul blocajului în lumea dezvoltată, piața suferă de o ofertă cronică excesivă.”
L.M.