Un polițist care, la data faptei, adică în anul 2021, se afla la Poliția Transporturi, a fost depistat la volan chiar dacă avea dreptul de a conduce suspendat. Însă, cauza a fost clasată, iar acum, procurorul superior ierarhic din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus redeschiderea urmăririi penale. Omul legii în cauză a fost depistat rulând cu viteză, motiv pentru care i-a fost suspendat dreptul de a conduce. Dar el s-a suit din nou la volan, fiind depistat de polițiștii rutieri.
„Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa nr. 14/II/2/2024 din 27.05.2024 şi confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă în Dosarul nr. 1103/P/2022. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 03.09.2024“, potrivit minutei judecătorești.
Așa cum se poate observa, judecătorii au decis redeschiderea urmăririi penale.
În motivarea ordonanţei de redeschidere, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a reținut mai multe aspecte, pe care le detaliem în cele de mai jos.
Prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 2.01.2022, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea prezumtivă a infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art. 335 alin. 2 Cod penal, fiind vorba de faptul că, în data de 20.07.2021, M.T.C., agent de poliţie ȋn cadrul Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, a condus un autoturism pe DN 39 deşi avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
Prin ordonanţa din data de 15.06.2022, a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, s-a dispus preluarea cauzei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, ȋn vederea efectuării urmăririi penale.
Apoi, prin ordonanţa din data de 13.12.2023, s-a dispus clasarea cauzei privind pe suspect, ȋntrucât fapta nu a fost comisă cu vinovăţia prevăzută de lege, pe motiv că, ȋn esenţă, nu se poate reţine cu certitudine că suspectul a prevăzut rezultatul socialmente periculos al faptei ilicite de a conduce pe drumurile publice şi să fi urmărit sau acceptat o astfel de urmare.
Însă, raportat la soluţia de infirmare a ordonanţei de clasare anterior menţionate, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa a reţinut, ȋn esenţă, că suspectul nu poate invoca faptul că a fost neatent, că a uitat ȋn ce situaţie juridică se află dreptul său de a conduce sau că nu cunoştea dispoziţiile legale ȋn materie, mai ales că este polițist.
Precizăm că omul legii fusese depistat rulând cu viteză, atunci fiindu-i suspendată exercitarea dreptului de a conduce pe drumurile publice.
În fața judecătorilor, când s-a judecat redeschiderea urmăririi penale, el a spus că nu știa că are permisul suspendat, chiar dacă avea un proces-verbal de contravenție în acest sens.
Analizând întregul material probator, judecătorii au decis redeschiderea urmăririi penale, așa cum a dispus și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Liliana BELCIUG