Administrația locală de la Cogealac, condusă de Cati Hristu, trebuie să achite contravaloarea unor servicii, dar și dobândă penalizatoare și cheltuieli de judecată, după ce o firmă a chemat primăria în judecată.
În cursul anului trecut, Primăria Cogealac a demarat un proiect de amenajare urbanistică ce consta în efectuarea de documentații pentru Căminul Cultural, Primărie și Biserică. Doar că între Firma care a câștigat licitația, TQM Management SRL, și primărie a intervenit un litigiu, la un an de la semnarea contractului, iar la Tribunal a fost înregistrată o cauză pe contencios administrativ, chiar în luna iunie a acestui an.
De precizat că Primăria Cogealac anunța, în primăvara anului trecut, semnarea unor contracte pentru realizarea unor proiecte în comuna Cogealac, printre care se numără și unul privind amenajarea urbanistică.
Firma câștigătoare a avut ca sarcină întocmirea studiului topografic, vizat de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară; a studiului geotehnic, verificat la cerința autorității finanțatoare; a expertizei tehnice de specialitate; a documentației tehnice în vederea obținerii avizelor / acordurilor / autorizațiilor menționate în certificatul de urbanism; a studiului de fezabilitate în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern 907/2016; a proiectului tehnic, a documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire, în conformitate cu prevederile Hotărârilor de Guvern 907/2016, și servicii de asistență tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuție a lucrărilor.
Contractul avea o valoare de 265.000 de lei, respectiv 53.679,58 euro, și a fost semnat cu societatea TQM Management.
Numai că această firmă a chemat în judecată administrația locală din Cogealac, dosarul fiind înregistrat pe rolul secției Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, obiectul acestuia fiind „Litigiu privind achiziţiile publice – pretenții“. Se pare că cele două entități nu au ajuns la un numitor comun după semnarea contractului, motiv pentru care au ajuns să se judece.
După două amânări, instanța s-a pronunțat, pe data de 19 august a.c., în favoarea societății reclamante și obligă Primăria să-i achite peste 60.000 de lei.
Însă hotărârea Tribunalului, nefiind definitivă, a fost atacată cu apel la instanța ierarhic superioară, pe data de 10 septembrie. Nu a durat mult și apelul a fost judecat, luni, 14 octombrie, totodată fiind pronunțat și verdictul final, tot în favoarea reclamantei. Practic, judecătorii au respins apelul primăriei ca nefondat, menținând, în acest mod, sentința Tribunalului, care a rămas definitivă.
Daniel ALBU