Primăria Constanța a convocat Comandamentul de iarnă! Ministrul Cătălin Drulă: “Nimeni nu are voie să se declare luat prin surprindere”

0
122

Ministrul Cătălin Drulă a convocat joi, 11 februarie, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii conducerea companiilor din subordine care sunt membre ale Comandamentul Central de Iarnă de la nivelul MTI. În contextul ultimelor avertizări meteorologice emise de către Administrația Națională de Meteorologie, ministrul Cătălin Drulă a cerut conducerilor companiilor din Comandament să se asigure că în această perioadă circulația, indiferent de modul de transport, se va desfășura în condiții de siguranță și să coordoneze activitățile astfel încât toate persoanele să ajungă cu bine la destinație.

Astfel, în cazul infrastructurii rutiere, la nivelul CNAIR sunt mobilizate 1331 de utilaje iar stocurile de materiale sunt următoarele: • nisip – 33.049, 931 tone • sare – 119.081,330 tone;• motorină – 1.121,798 tone;• clorură de calciu – 1.864,367 tone;• produs ecologic 245.020 tone. În ceea ce privește infrastructura feroviară sunt activate comandamentele locale de iarnă pe fiecare regională.

Sunt pregătite pentru intervenție 33 de pluguri (15 hidraulice și 18 simple), 108 mijloace de intervenție (drezine CIRA și UAM) și 74 drezine pantograf. Totodată la nivelul rețelei feroviare gestionate de către CFR infrastructură sunt funcționale 2835 de instalații pentru topirea zăpezii și a gheții și sunt montate 21995 bucăți panouri parazăpezi, în zonele de linii cu risc major de înzăpezire.

Stocul de combustibil necesar pentru funcționarea mijloacelor de intervenție este de 644 tone. În cazul transportului feroviar de călători cu operatorul național, CFR Călători, au fost luate măsuri pentru ca, în cazul apariției unor evenimente care determină oprirea trenurilor pe traseu, să fie asigurat transferul călătorilor, împreună cu cei de la CFR Infrastructură, dar și acordarea de asistență. Totodată sunt asigurate locomotive Diesel apte pentru remorcarea trenurilor de călători și personal pentru deservirea acestora.

În cazul infrastructurii aeriene sunt pregătite să intervină 166 de utilaje și stocuri de materiale degivrante lichide (368.310 litri) și solide (301.030 kg).Totodată, în prezent sunt pregătite pentru intervenție utilajele necesare pentru spargerea gheții de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita înghețului.

Am vrut să transmit tuturor celor din Comandamentul Central de Iarnă, de la nivelul ministerului, că de acțiunile lor depinde desfășurarea în bune condiții a circulației rutiere, feroviare, aeriene și navale. Este, ca de obicei, un moment important pentru managerii de companii pentru că munca lor este în primul rând în folosul oamenilor. Toți factorii implicați mi-au comunicat că sunt pregătiți să intervină ca urmare a codului galben de vânt, viscol și polei din următoarele zile. Nimeni nu are voie să se declare luat prin surprindere. Toate deciziile din această perioadă trebuie să asigure siguranța oamenilor, asta este prioritatea pe care o aveți. Nu voi accepta întârzieri sau scuze din partea nimănui și voi verifica cum sunt puse în aplicare planurile care mi-au fost prezentate”, a precizat ministrul Cătălin Drulă.

Utilajele acționează pe drumurile naționale și pe autostrăzile administrate de CNAIR. Se acționează cu lama și cu material antiderapant. În acest moment nu sunt restricții de circulație cauzate de condițiile meteorologice.

Municipiul Constanța a intrat joi, 11 februarie a.c., sub cod galben de intensificări ale vântului, ninsori temporar viscolite și polei. Vor fi precipitații, la început ploi apoi predominant ninsori și se va depune strat de zăpadă. Local se va forma ghețuș și vor fi condiții de polei.

În aceste condiții, Primăria Municipiului Constanța recomandă cetățenilor să limiteze deplasările pe cât este posibil. Constănțenii care ies în trafic sunt rugați să aibă autoturismele echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă.

În funcție de evoluția vremii, Primăria Municipiului Constanța este pregătită să intervină cu utilaje de deszăpezire. Sub coordonarea viceprimarului Ionut Rusu, președintele Comandamentului de iarnă, se va interveni pentru deszăpezire în orice zonă a orașului, fie că vorbim despre bulevarde, străzi înguste, trotuare sau spații greu accesibile. Stațiile de autobuz, trotuarele, intrarea în unitățile medicale vor fi, de asemenea, în grija autorității locale, imediat ce se va impune deszăpezirea lor.

Având în vedere că vântul va sufla cu putere, o echipă de țapinari va fi pregătită să intervină dacă vor exista cazuri de copaci căzuți. Intensificări ale vântului se vor semnala și mâine. Pentru prevenirea producerii accidentelor, facem apel către cetățeni să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Toți locuitorii orașului, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055.
Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205.
Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271. 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.